Συναλλαγές χωρίς χρήματα, αλλά με ανταλλαγή και εφαρμοσμένη αλληλεγγύη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017, 11:27
Συναλλαγές χωρίς χρήματα, αλλά με ανταλλαγή και εφαρμοσμένη αλληλεγγύη
Αλληλεγγύη, γενναιοδωρία αλλά και μια γενικότερη αλλαγή στάσης ζωής προτείνει το δίκτυο εθελοντών acromarket. Μια ομάδα 150 ανθρώπων έχει ως όραμα να αλλάξει νοοτροπία, να βοηθήσει τον συνάνθρωπό της και να αφήσει, όσο είναι εφικτό, τα χρήματα στην άκρη.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κώστας Σακάς, μέλος του acromarket, όλα γίνονται με ανταλλαγή. «Αυτό που κάνουμε είναι να ανταλλάσουμε προϊόντα και υπηρεσίες κάθε μήνα. Η ιδέα αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια επάνω στη λογική ότι το χρήμα είναι μια σύμβαση. Ζούμε σε καιρούς κρίσης κι έτσι σκεφτήκαμε ότι εφόσον κάποτε οι άνθρωποι μπορούσαν να ζήσουν χωρίς να υπάρχει αυτή η σύμβαση, μπορούμε και εμείς να δοκιμάσουμε αυτό το δίκτυο ανταλλαγής».

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θερμή και ολοένα αυξάνεται, σύμφωνα με τον κ. Σακά, ο οποίος δηλώνει ότι «το σημαντικότερο που πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του είναι να αλλάξει νοοτροπία, να μη σκεφτεί πονηρά ότι θα δώσω κάτι, όπως κάτι που δεν του χρειάζεται (π.χ. ένα σεμεδάκι της γιαγιάς) και θα πάρω κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα φαγητό. Αν όλοι σκεφτούμε έτσι, δεν οδηγεί πουθενά».

Το ιδεολογικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει τους εθελοντές του acromarket, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σακάς, είναι η ενσυναίσθηση, καθώς προσπαθούν να μπούνε στη θέση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

«Σκεφτόμαστε αν ο συνάνθρωπός μας έχει να φάει, να ντυθεί, αν έχει ιατρική περίθαλψη, αν θέλει να μάθει μια ξένη γλώσσα, αλλά δεν έχει τα χρήματα να το κάνει. Αν μπούμε σε αυτήν τη λογική και σκεφτούμε τον διπλανό μας, τότε αυτό λέγεται εφαρμοσμένη αλληλεγγύη κι όχι αλληλεγγύη στα λόγια απλά για να λέμε όμορφες θεωρίες».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017, 11:44