Συνεδριάζει σήμερα το Μαξίμου για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς αυξάνονται οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό στη χώρα μας, ενώ ανησυχία επικρατεί αφενός για τα… ορφανά κρούσματα, αφετέρου για την αιφνίδια αύξησή τους στην Κοζάνη.

Οι επιδημιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν λόγο για 2ο κύμα της πανδημίας, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και εντός της ημέρας ή το αργότερο μέχρι αύριο Τρίτη οι ειδικοί να λάβουν την απόφαση είτε να καταργηθούν τα πανηγύρια είτε να παρθούν αυστηρά μέτρα κατά τη διεξαγωγή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στον δρόμο» είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, και πρόσθεσε ότι, εάν διαπιστωθούν αυτές τις ημέρες παραβάσεις, το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα πρόσθεσε ότι όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες διάδοσης του κορωνοϊού, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Απαράδεκτα φαινόμενα χαρακτήρισε τις εικόνες συνωστισμού από τα πανηγύρια ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υποστηρίζει ότι «πρέπει να αποκλειστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις… Μια χρονιά μπορεί να κυλήσει και χωρίς πανηγύρια ή εκδηλώσεις» πρόσθεσε ο ίδιος, καθώς ανησυχεί για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που διανύουμε, όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής τα νέα κρούσματα ήταν 31, όπως ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Χθες δεν υπήρχε κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο, ενώ 10 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. 

Αναλυτικότερα εντοπίστηκαν:

-4 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

-3 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

-6 στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής,

-5 στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

-5 στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας,

-1 στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,

-6 στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, 

-1 στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Εν τω μεταξύ, η αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και δίνει το έναυσμα στους επιδημιολόγους να επισημάνουν την προσωπική ευθύνη που έχει ο καθένας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστή ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, υπάρχουν εννέα νέα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια. Από αυτά, ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι σερβικής καταγωγής, ο οποίος κατά την επιστροφή στην πατρίδα του είχε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Από την ιχνηλάτηση που έγινε στον Σέρβο πολίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν διερχόμενος και δεν έμεινε σε κάποιο κατάλυμα της Δυτικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε και μια 15χρονη σε κατασκήνωση στην Χαλκιδική. Εκτός από το κορίτσι στην κατασκήνωση στη Χαλκιδική, θετικά διαγνώστηκαν αλλά τρία ανήλικα παιδιά Ρομά από τη Βέροια Επίσης, δυο ενήλικες από την πρωτεύουσα της Ημαθίας νοσηλεύονται θετικοί στον κορωνοϊό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης