Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Καθόλου ικανοποιημένη από τις νομοθετικές αλλαγές που έγιναν στην Ελλάδα για την εφαρμογή του νόμου της Σαρία δεν είναι η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Με ψήφισμά της, ενώ σημειώνει τη νομοθετική αλλαγή στην Ελλάδα, η οποία έκανε προαιρετική την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου της Σαρία σε θέματα πολιτικής και κληρονομιάς για τη μουσουλμανική μειονότητα, η PACE καλεί τις ελληνικές Αρχές να ελέγξουν εάν αυτή η αλλαγή θα ήταν αρκετή για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Συνέλευσης.
Στον απόηχο της πρόσφατης, καταδικαστικής για την Ελλάδα, απόφασης του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο ως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφάρμοσε τον νόμο της Σαρία, η Συνέλευση εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι:
«Ο νόμος της Σαρία, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων που είναι σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εφαρμόστηκε επίσημα ή ανεπίσημα σε πολλά κράτη- μέλη».
«Υπήρξαν άτυπα ισλαμικά δικαστήρια σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως τα ”συμβούλια της Σαρία” στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Μουφτής στην Ελλάδα με δικαστική ιδιότητα χωρίς κατάλληλες διαδικαστικές εγγυήσεις» υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.
Η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υποστηρίζει την αρχή του διαχωρισμού κράτους και θρησκείας, υπογράμμισε ότι οι ισλαμικές διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υιοθετήθηκαν από τη δεκαετία του 1980, αν και είναι θρησκευτικές παρά νομικές, δεν μπόρεσαν να συμβιβάσουν το Ισλάμ με τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα – Δικαιώματα στο Ισλάμ, τα οποία, ενώ δεν είναι νομικά δεσμευτικά, έχουν συμβολική αξία και πολιτική σημασία.

Με το ψήφισμα που ενέκρινε η Συνέλευση βάσει της έκθεσης του Ισπανού Σοσιαλιστή βουλευτή Antonio Gutiérrez, καλούνται τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή πολιτιστικών πρακτικών ή παραδόσεων «με βάση την αρχή ότι, σε ό, τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν υπάρχει περιθώριο θρησκευτικών ή πολιτισμικών εξαιρέσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης