Βροντερό «όχι» στην έκδοση των δύο τελευταίων από τους συνολικά οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στη χώρα μας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, είπε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Βούλγαρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αυτή συνιστά εμμέσως πλην σαφώς αποδοκιμασία της προχθεσινής αντίθετης κρίσης του δικαστικού συμβουλίου για τους άλλους τρεις Τούρκους εκζητούμενους αξιωματικούς. Κυρίως όμως απαντά στην κίνηση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Αντώνη Λιώγα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του συμβουλίου να μπλοκάρει την έκδοση των πρώτων τριών Τούρκων αξιωματικών, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πηγαίνει πλέον για αμετάκλητη κρίση στον Άρειο Πάγο.

Άγνωστη μετά από όλα αυτά είναι η συνέχεια και η τύχη που θα έχουν οι Τούρκοι εκζητούμενοι.

Μνημείο Δημοκρατίας και νομικού πολιτισμού αποτελεί πάντως η αγόρευση του εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Βούλγαρη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εφετών. Ζητώντας από τους συναδέλφους του να απορρίψουν ως αόριστο το αίτημα των τουρκικών Αρχών, ο κ. Βούλγαρης τους κάλεσε να κρίνουν ως δικαστές και όχι ως διπλωμάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σας καλώ, σας παρακαλώ, να απορρίψετε το αίτημα» τούς είπε χαρακτηριστικά, κατακεραυνώνοντας τις απόψεις που τάσσονται υπέρ της έκδοσής τους στην Τουρκία, μία χώρα που, όπως τόνισε, καταπατά κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

Ο εισαγγελέας εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος πως στην Τουρκία, όπου διώκονται ακόμη κι οι δικαστές, δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη δίκη. Για τον λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση στα μέλη του συμβουλίου να κρίνουν ακούγοντας μόνο τη φωνή της συνείδησής του και όχι «το ρεύμα» όπως είπε με νόημα.

Συγκεκριμένα, στην αγόρευσή του, ο κ. Βούλγαρης τόνισε: «Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε. Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του Τύπου, που διδάσκει με τη Δημοκρατία της; Ποιος τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή στον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή Δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη Δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται;

Ακούσαμε ότι καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα,ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην Ε.Ε.; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Πού θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλί Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. προασπίζουμε τη Δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.

Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν, να τιμωρηθούν,αλλά να τύχουν μίας δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν, είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα.

Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια ίσως καθ υπερβολή αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά υπεράριθμα και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων που έμειναν στην ιστορία, γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα ,αλλά είχαν οδηγό μόνον τη συνείδησή τους. Πέρασαν ένας Τερτσέτης ένας Πολυζωίδης. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας.

Μα θα μου πείτε, ότι οι διεθνείς σχέσεις τι θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας.

Καταλήγω. Το αίτημα των τουρκικών Αρχών είναι αόριστο και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα αυτά. Σας καλώ, σας παρακαλώ να απορρίψετε το αίτημα».

Νωρίτερα, οι δύο Τούρκοι αξιωματικοί απευθύνθηκαν στους δικαστές ζητώντας κι αυτοί να μην τους αφήσουν να επιστρέψουν στην Τουρκία., εκφράζοντας φόβους για τη ζωή τους.

«Αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Συστηματικά συνεχίζονται οι βασανισμοί. Δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων. Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη .Τρεις χιλιάδες πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη; Από όλους τους τομείς διώκονται άνθρωποι.

Όλοι οι βουλευτές (που τάσσονται) κατά Ερντογάν συλλαμβάνονται. Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα όταν είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση του Βοσπόρου».

Πρόεδρος: «Την ώρα της απόπειρας κατά του προέδρου Ερντογάν πού βρισκόσασταν;»

Εκζητούμνεος
: «Ήμουν στην Κωνσταντινούπολη. 700 χιλιόμετρα μακριά.Όταν μάθαμε τα περί πραξικοπήματος, δεν απογειωθήκαμε.Μιλήσαμε με τους διοικητές μας. Φοβηθήκαμε, δεν είχαμε ούτε όπλα ούτε αλεξίσφαιρα. Το πρωί η αστυνομία έκανε έφοδο στο στρατόπεδο. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. για να σώσουμε τη ζωή μας.Υπήρχαν άνθρωποι που ξεκοιλιάστηκαν και τους πέταξαν στον Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

Δικαστής: «Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας;»

 Εκζητούμενος
: «Είμαι 100% σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια.»

Στο ίδιο ύφος κυμάνθηκαν και τα λόγια του δεύτερου Τούρκου εκζητούμενου: «Είμαστε αθώοι. Φοβάμαι να γυρίσω στην Τουρκία. Θα υποστώ βασανιστήρια ,υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ δίκαια. Έχω τις αγωνίες μου για την οικογένειά μου. Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί, θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης