Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η έρευνα των εισαγγελέων για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι. 

Πολύ σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της έρευνας πρόκειται να παίξουν οι καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων της πυρκαγιάς που αναμένεται να ξεκινήσουν να καταθέτουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της εισαγγελικής έρευνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση μαζί με τη συνάδελφό του, εισαγγελέα πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, αναμένεται να έχουν κλείσει τον κύκλο της εξέτασης των βασικών μαρτύρων, που προέρχονται από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμους, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Τροχαία, Λιμενικό).

Την Τρίτη έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και ο επίσημος κατάλογος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα ονόματα και τα στοιχεία των θυμάτων της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός έχει ζητήσει απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τα κέντρα επιχειρήσεων όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, της ΕΛ.ΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος, μέσω των οποίων θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το τι πήγε στραβά τις δύσκολες ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές θα διερευνήσουν αρχικά εάν υποτιμήθηκε η φωτιά στο αρχικό της στάδιο από το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποσπάστηκαν δυνάμεις από την Κινέτα για να ριχθούν στο μέτωπο της Πεντέλης.

Επιπροσθέτως, θα εξεταστεί το κατά πόσο ήταν εφικτή η εκκένωση της περιοχής στο Μάτι, αλλά και τι συνέβη με τις εκτροπές των οχημάτων όταν έκλεισε η Λ. Μαραθώνος, αφού πολλοί ήταν πολίτες πως κατήγγειλαν πως τους έστειλαν στα σημεία που καίγονταν.

Όταν συγκεντρωθούν λοιπόν όλα τα στοιχεία, οι εισαγγελείς θα τα αποτιμήσουν προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της έρευνάς τους, που είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ αίτηση στην Εισαγγελία, προκειμένου να λάβουν όλα τα πρακτικά, από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, τις επίμαχες ώρες της μεγάλης φωτιάς στο Μάτι, κατέθεσε ο δικηγόρος των οικογενειών Αντώνης Φούσας και ο δικαστικός πραγματογνώμονας, Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Ο κ. Φούσας, μιλώντας χθες στο zougla.gr, ανέφερε πως υπέβαλε αίτηση στην εισαγγελία, προκειμένου να λάβει όλα τα πρακτικά από το συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής τις ώρες που η φωτιά στο Μάτι βρισκόταν σε εξέλιξη.

«Κάνουμε ότι κρίνουμε πως είναι σκόπιμο για την υποστήριξη των θυμάτων των πυρκαγιών. Έχουμε και την εμπειρία από τις φωτιές στην Ηλεία το 2007. Οι παραλείψεις που υπήρχαν τότε και επιβεβαιώθηκαν δικαστικά, υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση. Τα ίδια λάθη που υπήρχαν στην Ηλεία υπάρχουν και εδώ. Η υπόθεση στην Ηλεία αρχικά είχε τεθεί στο αρχείο. Τότε καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά και προσφυγή και δικαιωθήκαμε» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στο zougla.gr μίλησε χθες και ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Π.Σ. εα και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών, Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Ο κ. Γκουρμπάτσης επεσήμανε πως με την αίτηση που κατατέθηκε προς τον εισαγγελέα για τα πρακτικά της Πυροσβεστικής, θα καταστεί δυνατόν να διακριβωθεί η ακριβής θέση των οχημάτων της πυροσβεστικής την ώρα της φωτιάς αλλά και η θέση των οχημάτων του αρχηγού της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ενώ θα αποκαλυφθούν και οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από τους ασυρμάτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης