Σύμφωνο συναντίληψης και συνεργασίας για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους σε θέματα διατροφής και σίτισης υπέγραψαν την Πέμπτη στο Υπουργείο Παιδείας ο υπουργός Νίκος Φίλης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Πριν από την υπογραφή του συμφώνου, και ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, ο υπουργός Παιδείας και ο επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκαν στην ευρύτερη συνεργασία των δύο πλευρών. «Έχετε έρθει εδώ πολλές φορές, να έρθετε και ξανάρθετε» ήταν η φράση με την οποία υποδέχθηκε ο Ν. Φίλης τον Ιερώνυμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να έρθετε κι εσείς σε εμάς» ήταν η απάντηση του αρχιεπισκόπου για να σημειώσει στη συνέχεια ότι ο λόγος της επίσκεψής του δεν είναι οι σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία αλλά ένας ειδικός σκοπός.

«Η Εκκλησία έχει αναλάβει να στηρίξει τους μαθητές που έχουν οικονομικά προβλήματα. Και για να μη διαχωρίσουμε τα παιδιά σε πλούσιους και φτωχούς αποφασίσαμε να τα ενισχύσουμε μέσω των οικογενειών. Σε αυτό το πλαίσιο, σας αναγγέλλουμε ότι από τον Σεπτέμβριο θα προστεθούν άλλα 1.500 παιδιά στα 6.500 που ενισχύσαμε πέρυσι. Ο στόχος μας για τον επόμενο χρόνο είναι να φτάσουμε τα 6.500» σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος.

«Γι’ αυτό ζητούμε τη συμφωνία σας ή μάλλον την ευλογία σας» συνέχισε ο ενώ σημείωσε ότι το πρόγραμμα στηρίζεται οικονομικά από απλούς πολίτες, τη χορηγία της Εurobank και έναν εφοπλιστή που δεν θέλει να κατονομαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανταπαντώντας, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο μήνυμα αλληλεγγύης που στέλνει η Εκκλησία με τη δράση της, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία σημαντική. Ανέφερε επίσης ότι από ανάλογα προγράμματα του υπουργείου επωφελήθηκαν 12.000 μαθητές. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «θα περάσουν σύντομα αυτές οι δύσκολες στιγμές», ενώ υπουργός και αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκαν και στη συμβολή της ομογένειας στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στο έργο συμπαράστασης του αρχιεπισκόπου Δημήτριου προς την Ελλάδα.

Βάσει της συμφωνίας, η αρωγή της Εκκλησίας θα προσφέρεται μέσω του προγράμματος «Η Αποστολή στηρίζει τους μαθητές». Το υπουργείο από την πλευρά του θα επιλέγει τις κατάλληλες σχολικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όπου θα παρέχονται από την Αποστολή δέματα τροφίμων σε μηνιαία βάση με τελικό αποδέκτη τις οικογένειες των μαθητών που ζουν στα όρια της φτώχειας ανεξαρτήτως θρησκεύματος, γλώσσας, φύλου, εθνικότητας, νόμιμης ή μη διαμονής τους.

Την ευθύνη της διανομής των δεμάτων στα σχολεία θα έχει η Αποστολή, ενώ τη διανομή των δεμάτων στις οικογένειες θα έχουν οι διευθύνσεις των σχολείων.

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν: Τριμελείς οικογένειες με εισόδημα έως 8.000 ευρώ, τετραμελείς έως 9.500 ευρώ, πενταμελείς έως 11.000 ευρώ, εξαμελείς έως 12.500 ευρώ και επταμελείς έως 14.000 ευρώ.

«Ευχαριστούμε την Εκκλησία για το έργο της» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας αμέσως μετά την υπογραφή του συμφώνου. «Το ζητούμενο είναι να βγούμε από την κρίση και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» κατέληξε ο υπουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης