Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι από 27 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2017, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στη Συμμαχική άσκηση “Multinational Exercise 17 – MNEX 2017”, η οποία σχεδιάσθηκε και διεξήχθη υπό το συντονισμό του Ναυτικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ (MARCOM), στο Northwood της Αγγλίας, και με τη συμμετοχή της Ελλάδας και κρατών μελών της Συμμαχίας.

Η άσκηση ήταν τύπου Naval Cooperation and Guidance of Shipping (NCAGS), με σκοπό την υποστήριξη της επιχείρησης Sea Guardian του ΝΑΤΟ, επί θεμάτων συνεργασίας και καθοδήγησης εμπορικών πλοίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της άσκησης, στελεχώθηκαν Πολυεθνικά Επιτελεία (Deployment NCAGS Element – DNE) σε πόλεις κρατών μελών της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα.

Η Ελλάδα συμμετείχε με ένα πολυεθνικό επιτελείο DNE, με έδρα το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο Στρατόπεδο Παπάγου με Επιτελείς από το Πολεμικό Ναυτικό, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς και από το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, και την Πολωνία. Επίσης, Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε στη συντονιστική ομάδα του MARCOM, στο Northwood.

Η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην άσκηση συνέβαλε στην προβολή της Ελλάδας διεθνώς, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον σε θέματα που αφορούν στην εμπορική ναυτιλία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης