Στη Βουλή αναμένεται σήμερα η έγκριση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών τύπου Rafale.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» περιλαμβάνει πέντε άρθρα. Τα κυριότερα εξ αυτών αφορούν στο σχέδιο σύμβασης προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale», το σχέδιο σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης των μαχητικών, καθώς και τη σύμβαση προμήθειας και εν συνεχεία υποστήριξης εξοπλισμού (όπλων) των γαλλικών αεροσκαφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη Βουλή θα περάσει η προέγκριση των συμβάσεων και, αφού ψηφιστούν από την Ολομέλεια και δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές υπογραφές και η επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.

Σήμερα Τρίτη 12 Ιανουαρίου το απόγευμα στις 17:00 έχει προγραμματιστεί η έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας σχετικά με τη σύμβαση αγοράς των 18 γαλλικών Rafale.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάνουν λόγο για χρόνο-ρεκόρ όσον αφορά την υλοποίηση ενός τόσο σύνθετου και πλήρους εξοπλιστικού προγράμματος, που πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά την εξαγγελία του από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο στο Φόρουμ της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Το χρονοδιάγραμμα της παραλαβής των αεροσκαφών τύπου Rafale

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα αφορά στην απόκτηση 18 αεροσκαφών Rafale, εκ των οποίων τα έξι (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) είναι καινούρια και δώδεκα είναι μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια), μαζί με τα προηγμένα όπλα τους και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για κίνηση που αλλάζει άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ενός ανά μήνα. Αμέσως μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θα ταξιδέψουν στη Γαλλία για εκπαίδευση.

Τα έξι καινούρια αεροσκάφη θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή, αναφέρουν πηγές του υπουργείου, που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης κάποιων εξ αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους ώστε να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία DASSAULT AVIATION παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Το κόστος της αγοράς των Rafale

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα METEOR, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (MICA,SCALP,EXOCET).

Το Rafale είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης