Πιο κοντά στο μυστικό που κρύβει ο τύμβος της Αμφίπολης βρίσκεται η αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη, η οποία εδώ και ενάμιση μήνα πραγματοποιεί εντατικές ανασκαφές στην περιοχή. Με αγωνία αναμένονται σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού για την εξέλιξη του ανασκαφικού έργου.

Σε δηλώσεις της η γενική γραμματέας του υπουργείου Λίνα Μενδώνη έδωσε περισσότερα στοιχεία για τη δομή του αρχαίου τύμβου, κάνοντας λόγο για τέταρτο θάλαμο που κατά πάσα πιθανότητα έχει καθοδική πορεία και μοιάζει να είναι υπόσκαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα οι αρχαιολόγοι εκτελούν το ανασκαφικό έργο με μεγάλη προσοχή, δίνοντας μάχη με τον χρόνο αλλά και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Σήμερα θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το «μυστήριο» του τετάρτου θαλάμου και τη μικρή πύλη που οδηγεί στο εσωτερικό του. Πάντως, προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν σε αυτό το σημείο βρίσκεται τελικά ο ταφικός θάλαμος ή εάν οδηγεί σε άλλη αίθουσα ή σε περισσότερες αίθουσες. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ότι δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα να εκδοθεί νέο ανακοινωθέν-έκπληξη.

Από τη μεριά του ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr, έβαλε φρένο στην παραφιλολογία και σε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει δηλώσει πως ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είναι απίθανο να βρίσκεται στην Αμφίπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ο ίδιος διευκρίνισε: «Το ίδιο το μνημείο θα δείξει ποιος είναι ο ένοικος του τάφου, που προφανώς θα είναι αντίστοιχος του μεγαλείου του ταφικού μνημείου. Όσον αφορά στα σενάρια για τον Μέγα Αλέξανδρο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για την ταφή του στην Αμφίπολη».

Μενδώνη: «Υπάρχει και τέταρτο μαρμάρινο θύρωμα»

Η κα Λίνα Μενδώνη είχε ανακοινώσει προ ημερών την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος, το οποίο έφερε στο φως η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης. Όπως είχε δηλώσει: «Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι το μοναδικό, μέχρι στιγμής, γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών.

Για το θέμα της χρονολόγησης του μνημείου, η κα Μενδώνη επισήμανε ότι, όσο είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή, «ο πρώτος λόγος είναι των ανασκαφέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.».

«Το ίδιο το μνημείο είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Παρουσιάζει εντελώς πρωτότυπα χαρακτηριστικά, έχει μία ιδιάζουσα σύνθεση, επομένως από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μνημείο «θα απασχολήσει πολύ κόσμο και για πολλά χρόνια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης