Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2015, ξεδιπλώνεται από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, ακόμα πιο διευρυμένο από εκείνο του μεγάλης κλίμακας προγράμματος «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014», που προσέλκυσε την περασμένη χρονιά περί τα 70.000 άτομα.

Οργανώνεται και πάλι γύρω από φιλοσοφικές συζητήσεις ιδεών γύρω από την επικαιρότητα, επιστημονικές διαλέξεις, εκδηλώσεις απ’ όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, διαλέξεις ειδικών για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις μεσογειακές καλλιέργειες του αμπελιού και της ελιάς, έως και προτάσεις γαλλικής γαστρονομίας σε εστιατόρια της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα ενισχύεται με τη συμμετοχή στοχαστών, όπως ο Ετιέν Μπαλιμπάρ (5/5) σε μια γαλλοελληνική συζητηση για το «τι εστί λαϊκισμός;» τις διαφορετικές όψεις του λαϊκισμού – αντιλαϊκισμού και της δημοκρατίας στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες.
Ο Αλέν Μπαντιού επιστρέφει για να μιλήσει αυτή την φορά για τον έρωτα, ενώ ένα διεθνές συνέδριο (24-26/4) επικεντρώνεται στο έργο των Ζιλ Ντελέζ και Φελίξ Γκουαταρί κι ένα άλλο συνέδριο στο έργο του Ζαν Λυκ Νανσύ, παρουσία του Γάλλου διαννοούμενου στην Αθήνα (4,5/3) .

Οι διοργανωτές επαναλαμβάνουν την Νύχτα Φιλοσοφίας με θέμα «Βίος – Ας στοχαστούμε τη ζωή» και τριανταπέντε Ελλήνες, Γάλλους, Γερμανούς φιλοσόφους. Τέσσερις σημαντικοί επιστήμονες του Collège de France θα μιλήσουν στο Megaron+, ο καθένας για τον τομέα του: την βιοποικιλότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πληροφορική, τη γενετική. Πρόκειται για τους Gilles Boeuf, Mireille Delmas-Marty, Gérard Berry και Edith Heard.

Σημαντικές προσωπικότητες φέρνει το πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα και σε άλλους τομείς. Όπως τη μεγάλη κυρία της γαλλικής 7ης τέχνης Ανουκ Αιμέ, – γνωστή στην Ελλάδα όχι μόνο από την εμβληματική ταινία «Ενας άντρας και μια γυναίκα» αλλά και ως σύζυγο του Νίκου Παπατάκη – η οποία θα είναι η ανάδοχος του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (έναρξη 20/3).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστοιχα, το Παρίσι τιμά την Ελλάδα με τη μεγάλη έκθεση στο Palais de Tokyo (18/2-17/5), αφιερωμένη στα «Μαγνητικά πεδία» του εικαστικού Τάκη (Takis), πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.Στην Αθήνα θα πάρουμε μια γεύση από τη νέα γαλλική ζωγραφική , στην ομαδική έκθεση της γκαλερί Breeder «Γαλλική ζωγραφική – Φρέσκια ζωγραφική» (27/5) και στην 5η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης