Το Συμβούλιο της Ευρώπης (Council of Europe) συμπεριέλαβε το δημοφιλές πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων στον οδηγό με τις καλές πρακτικές πόλεων σε θέματα προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένταξης μεταναστών.

Πρόκειται για μία μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση καθώς η πρωτοβουλία που πήρε ο δήμος Αθηναίων πριν από 3 χρόνια να αφήσει «Ανοιχτά» 25 δημόσια σχολεία τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, μετατρέποντάς τα σε χώρους δημιουργίας για πολίτες όλων των ηλικιών – μεταξύ των οποίων πολλοί πρόσφυγες & μετανάστες – μέσω της παροχής δωρεάν δράσεων πολιτισμού, εκπαίδευσης, τεχνολογίας και άθλησης, αποδεικνύεται ως η πλέον επιτυχημένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα Ανοιχτά Σχολεία είναι πια θεσμός για τον δήμο Αθηναίων. Το έχουν αγκαλιάσει μικροί και μεγάλοι, σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Αυτή η διάκριση επιβεβαιώνει την επιλογή μας. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε για όλους, χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κύριος Γιώργος Καμίνης.
Το δημοφιλές πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το συντονισμό του Athens Partnership.

Το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης, μετά την 34η ολομέλειά του, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο στις 28 Μαρτίου 2018, ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος για την προώθηση της διάδοσης παραδειγμάτων καλής πρακτικής που εφαρμόζουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές στην Ευρώπη. Ο πρώτος τόμος αυτού του «εγχειριδίου καλών πρακτικών» του Συμβουλίου της Ευρώπης επικεντρώνεται στο δικαίωμα στην ίση μεταχείριση και την εξάλειψη των διακρίσεων, ειδικότερα σε τρεις ομάδες-στόχους: α) τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες, β) τους Ρομά και νομάδες και γ) της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με την μετατροπή 25 δημόσιων σχολείων σε κέντρα επιστημονικών, δημιουργικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς και χώρους εκμάθησης γλωσσών για τους Αθηναίους και τους πρόσφυγες η πόλη της Αθήνας κατόρθωσε να συγκεντρώσει προσφυγόπουλα και ελληνόπουλα, να αυξήσει τη συμμετοχή και την αλληλεπίδραση των γειτονιών και των τοπικών σχολείων με τη διαδικασία ενσωμάτωσης των προσφύγων και να προσφέρει στα παιδιά των προσφύγων ένα ασφαλές περιβάλλον εκμάθησης και ψυχαγωγίας έξω από τα κέντρα φιλοξενίας τους».

«Με το επιτυχημένο πρόγραμμα τον Ανοιχτών Σχολείων καταφέραμε κι ανταποκριθήκαμε σε μια ανάγκη και σε μια επιθυμία των δημοτών. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και η διάκριση αυτή δικαιώνει τις επιλογές μας» δήλωσε η Αντιδήμαρχος για το Παιδί, κυρία Μαρία Ηλιοπούλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης