Χειροπέδες πέρασαν την Τετάρτη άντρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σε έναν 60χρονο, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και πρώην υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με την κατηγορία της δωροδοκίας για υπόθεση χρηματοδότησης επιχείρησης μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται πέντε ακόμη υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, για το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και μια φοροτεχνικός, για άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όπως είναι μάλιστα σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, δύο από τους υπαλλήλους υπηρετούν στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ένας είναι επιθεωρητής, ενώ ένας από αυτούς υπηρετεί στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Του ζητούσαν συνεχώς χρήματα

H αφίσα με τον πρώην υποψήφιο βουλευτήΗ διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από πρόσφατη καταγγελία επιχειρηματία, σχετικά με αίτημα ένταξής του σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. για φωτοβολταϊκά, που εκκρεμούσε από το έτος 2011, με χρηματοδοτούμενο ποσό περίπου 1.500.000 ευρώ, σε τρεις δόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, από την άνοιξη του 2014, σε επαφή που είχε αρχικά με έναν από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, του ζήτησε και έλαβε το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων 5.000 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι θα μεσολαβήσει για τη διεκπεραίωση της χρηματοδότησής του.

Στη συνέχεια, ο καταγγέλλων παραπέμφθηκε διαδοχικά και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους υπαλλήλους, οι οποίοι, κατά περίπτωση, του ζήτησαν και έλαβαν διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να μεσολαβήσουν ομοίως για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής του.

Τελικά, ένας από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, παρέπεμψε τον καταγγέλλοντα στον συλληφθέντα τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος για την μεσολάβησή του ζήτησε και έλαβε αρχικά 6.000 ευρώ, ενώ κατ’ απαίτησή του άλλες 4.000 ευρώ δόθηκαν στη φοροτεχνικό σύζυγό του, η οποία συστήθηκε ως δικηγόρος.

Πώς έπιασαν τον τραπεζικό;

Περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015, ο τραπεζικός υπάλληλος απαίτησε την εκ νέου καταβολή χρημάτων και τελικά συμφώνησε να του δοθούν 3.000 ευρώ, τα οποία παρέλαβε από τον καταγγέλλοντα, το πρωί της Τετάρτης σε προκαθορισμένη συνάντηση σε περιοχή της Αθήνας.

Το προσημειωμένο χρηματικό ποσό βρέθηκε στη κατοχή του και κατασχέθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Το πλούσιο βιογραφικό του συλληφθέντος

Ο συλληφθείς ξεκίνησε την καριέρα του ως στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας από το 1984, ενώ ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τις τελευταίες εκλογές στην Πελοπόννησο, προερχόμενος απ’ τις τάξεις των Οικολόγων.

Εργάστηκε επί σειρά ετών στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μάλιστα, δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ.ά. Διετέλεσε μέλος επιτροπών διάφορων υπουργείων και σύμβουλος τραπεζικών ενώσεων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διέγραψαν τον πρώην βουλευτή μετά το σκάνδαλο δωροδοκίας

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση της Πολιτικής Κίνησης στην οποία ανήκει, έπαψε να είναι μέλος των Οικολόγων Πράσινων, ανακοίνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη με αφορμή τη σύλληψή του.

Ταυτόχρονα τα αρμόδια όργανα συνεδριάζουν με θέμα την παύση συμμετοχής του σε κάθε λειτουργία του κόμματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης