Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα. Σωματεία εργαζομένων προχώρησαν σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. 

Η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε στάση εργασίας από τις 11.00 έως τη λήξη του ωραρίου. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν από κοινού με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και άλλα σωματεία στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Παράλληλα, μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου.

Φωτογραφίες και video από τις απεργιακές συγκεντρώσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ).

Ειδικότερα, ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3 του μετρό. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 09.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ.

Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Το τραμ θα λειτουργεί από τις 09.00 το πρωί έως τις 15.00.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στο μετρό -γραμμές 1, 2 και 3- αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. «Προκηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου από τις 12.00 έως τις 15.00» με αίτημα τη ΣΣΕ, η οποία, αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, δεν τίθεται σε ισχύ, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των σωματείων που προσθέτουν τα εξής: «Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς για μία ακόμη φορά εκδηλώνονται πολύπλευρες επιθέσεις για την κατάργησή τους».

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια 

Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία. Να σημειωθεί πως το θέμα εξετάστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η πλειοψηφία της οποίας απέρριψε την πρόταση για απεργία. Ωστόσο, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία – Κλειστές και οι τράπεζες 

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων έχει προκηρύξει πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10.00 έως τις 15.00 στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στα Κέντρα Υγείας και στην Πρόνοια.

Στην εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Στους δρόμους και οι εκπαιδευτικοί 

Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετάσχουν δυναμικά στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ (με στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00) και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Παράλληλα, πραγματοποιεί από κοινού με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στις 13.00, στο Υπουργείο Παιδείας.

Απεργία και στα ΜΜΕ 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που αποφάσισαν Ομοσπονδίες, Εργατικά κέντρα και συνεργαζόμενες Ενώσεις στον χώρο του Τύπου, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης