Αρχίζουν να σηκώνουν τα μανίκια τους οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 20 Απριλίου τα μαγαζιά τους αναμένεται να ανοίξουν προκειμένου να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου.

Χείρα βοηθείας θα αποτελέσει για τις επιχειρήσεις αυτές η παροχή χρηματοδότησης 330 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε την Πέμπτη 1 Απριλίου, ύστερα από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα έξοδα της αγοράς πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, όπως αναφέρει και το ethnos.gr, η επιλογή να ανακοινωθεί την Πέμπτη 1 Απριλίου από την κυβέρνηση η εν λόγω δράση ερμηνεύεται και ως κλείσιμο του ματιού για άνοιγμα σύντομα στον κλάδο, ο οποίος είναι ένας εκ των σφοδρότερα πληττόμενων από την πανδημία.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, «το ανακοινώνουμε, ουσιαστικά, διά της πλαγίας οδού, δίνουμε και μία ορατότητα στον κλάδο για το πότε εκτιμούμε ρεαλιστικά ότι θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση, χωρίς φυσικά, προφανώς, να μπορούμε να δεσμευτούμε. Αλλά θέλουμε, όταν πια παρθεί αυτή η απόφαση και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε με ασφάλεια, να μην έχετε την ανασφάλεια ότι δεν μπορείτε να ανοίξετε επειδή δεν έχετε τη ρευστότητα να υποστηρίξετε τις πρώτες αγορές πρώτων υλών τις οποίες πρέπει να κάνετε».

Ξεκινά το λιανεμπόριο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως προς στιγμήν τα φώτα είναι στραμμένα στο λιανεμπόριο, το οποίο ξεκινά από Δευτέρα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή συνωστισμού.

Όπως επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Τετάρτης, από την προσεχή Δευτέρα θα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων με τη χρήση ειδικού κωδικού (SMS στο 13032) άπαξ και έως 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί από τις αρμόδιες αρχές, κάθε ημέρα θα μπορεί ένας πολίτης να στείλει μία φορά SMS για να βγει για ψώνια και θα έχει τη δυνατότητα να πάει σε όσα ραντεβού θα έχει κλείσει. Στο δεύτερο μήνυμα εντός της ίδιας ημέρας θα λαμβάνει αρνητική απάντηση. Ο καταναλωτής θα πρέπει πρώτα να κλείσει ραντεβού με το κατάστημα στο οποίο θέλει να κάνει αγορές. Αφού κλείσει ραντεβού για τις αγορές και λάβει SMS από το κατάστημα για την ώρα του ραντεβού, πριν την αναχώρησή του για τα καταστήματα θα στείλει SMS στο 13032. Στο SMS στο 13032 ο χρήστης αναγράφει μόνο το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του. Η απάντηση που λαμβάνει σε περίπτωση έγκρισης είναι «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Μέσα σε τρεις ώρες θα μπορεί να κάνει τις αγορές του σε οποιαδήποτε περιοχή εντός της Περιφέρειας όπου μένει, πηγαίνοντας στο ή στα ραντεβού του (μπορεί να κλείσει όσα ραντεβού θέλει για αγορές μέσα σε αυτό το τρίωρο) με την ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Στην επιλογή του click away οι αγορές θα γίνονται μόνο με κάρτα, όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης