Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το… Γιοφύρι της Άρτας θυμίζει η ιστορία της -πολύτιμης και απαραίτητης εδώ και πολλά χρόνια όπως εκτιμάται- πεζογέφυρας του Αλίμου, δηλαδή του κόμβου που θα ενώνει για τους πεζούς τον οικιστικό ιστό με το παραλιακό μέτωπο. Πρόκειται δε επίσης για «σωτήριο» έργο, καθώς, εκτός από τη μεγάλη εξυπηρέτηση που προσφέρει στους πολίτες παρέχοντας την απαραίτητη διέξοδο στη θάλασσα, εκτιμάται ότι θα αποτρέψει ατυχήματα και δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί με πεζούς στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η γέφυρα είναι σχεδόν έτοιμη εδώ και καιρό, όμως φαίνεται ότι κάτι λείπει για να παραδοθεί στους πολίτες…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υποδομών προβλέπει -ήδη από το 2017- την κατασκευή 6 σύγχρονων γεφυρών για τους πεζούς, σε κομβικά σημεία διάφορων δήμων της Αττικής, που αναμένεται να λύσουν σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας. Στον Άλιμο, δε, οι πολίτες και η δημοτική αρχή πιέζουν για την εκπόνηση του συγκεκριμένου έργου εδώ και χρόνια, ώστε να μην αποκόπτεται ο δήμος από τη θάλασσα.

Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε, υπό τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, πριν από τρία χρόνια και η συγκεκριμένη γέφυρα ήταν προγραμματισμένο να παραδοθεί στους πολίτες από τις αρχές του 2020. Τον Ιούλιο, δε, με καθυστέρηση αρκετών μηνών, το γεγονός της «σχεδόν παράδοσης» του έργου έλαβε έκταση και στα ΜΜΕ, που χαρακτήρισαν την πεζογέφυρα ως έργο πνοής.

Φτάνουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου όμως και, ενώ το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, μάλλον η ελληνική γραφειοκρατία εξακολουθεί, και σε αυτή την περίπτωση, να ταλαιπωρεί άνευ λόγου και αιτίας τους Έλληνες πολίτες. Το έργο ακόμη δεν παραδίδεται λόγω κάποιων τεχνικών λεπτομερειών που δεν έχουν διεκπεραιωθεί, όπως διάφορες ηλεκτρολογικές εργασίες και εργασίες τοποθέτησης φωτισμού, εκκρεμότητες δηλαδή που θα μπορούσαν να έχουν τακτοποιηθεί μέσα σε ελάχιστες μέρες. Όλα όμως φαίνονται να έχουν παγώσει.

Δείτε φωτογραφίες:

Αν και το έργο είναι σχεδόν έτοιμο, οι πολίτες αναγκάζονται να διασχίζουν την Ποσειδώνος από τα φανάρια...

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, ο οποίος ασχολείται επισταμένως με αυτό το σημαντικό για τον δήμο του έργο από το ξεκίνημα. Μας εξέφρασε τη μεγάλη «αγανάκτησή» του, όπως και των δημοτών, οι οποίοι σχεδόν καθημερινά επικοινωνούν μαζί του και με τις υπηρεσίες του δήμου προκειμένου να παραπονεθούν για την εν λόγω κατάσταση.

«Δεχόμαστε πολλές διαμαρτυρίες από τον κόσμο και έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να επισπεύσουμε την παράδοση του έργου, το οποίο έχει ούτως ή άλλως καθυστερήσει και εξαιτίας κατασκευαστικών λόγων. Συνεχώς στέλνουμε ερωτήματα προς το Υπουργείο Υποδομών ζητώντας να γίνει αυτό που πρέπει για να μας παραδοθεί ένα έτοιμο έργο, όμως απάντηση δεν λαμβάνουμε» μας αναφέρει ο δήμαρχος. Το θέμα, δε, έχει φτάσει και στη Βουλή, όπου υποβλήθηκε σχετική ερώτηση, χωρίς όμως να υπάρξει ικανοποιητική απάντηση.

Ενδεικτικά, δείτε ένα έγγραφο από το… καλοκαίρι του 2019!

«Πρόκειται για σημαντικό έργο διότι επιτέλους θα έχουμε πρόσβαση στη θάλασσα με ασφάλεια. Αναλογιστείτε την αξία του, αφού ακόμα και έναν τραυματισμό ή θάνατο να γλιτώσουμε, το κέρδος φυσικά είναι τεράστιο» αναφέρει ο δήμαρχος.

Το zougla.gr επικοινώνησε και με την Περιφέρεια Αττικής, από όπου ενημερωθήκαμε ότι η Περιφέρεια είναι ο φορέας χρηματοδότησης -μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων- των έργων των 6 πεζογεφυρών, ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος και υπεύθυνος για τη λειτουργία του είναι το Υπουργείο Υποδομών. Όλες οι γέφυρες αναμένεται να έχουν παραδοθεί στις αρχές του 2021, όμως είναι σαφές ότι αποτελεί προβληματική κατάσταση η μη παράδοση της συγκεκριμένης του Αλίμου. Όπως μας ανέφεραν οι συνεργάτες του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, θα υποβάλουν εκ νέου ερώτημα προς το Υπουργείο Υποδομών σχετικά με τους λόγους καθυστέρησης του έργου στον Άλιμο…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης