Έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας έπληξαν σήμερα Κυριακή τη χώρα, με καταιγίδες και χαλάζι, κεραυνούς και πλημμύρες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. 

Υπερχείλισε το ποτάμι στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων στην πόλη των Σερρών και ήδη άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες ζημίες και πλημμύρες σε περιοχές της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση δύο ρεμάτων στο ποτάμι στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων στην πόλη των Σερρών και ήδη άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες ζημίες και πλημμύρες σε περιοχές της πόλης.

Η έντονη χαλαζόπτωση και βροχόπτωση στην κοινότητα της Ορεινής, είχε ως αποτέλεσμα να κατέβει όλο αυτό το νερό.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Περισσότερες από 100 κλήσεις για παροχή βοήθειας, κυρίως αντλήσεις υδάτων, δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της κοιλάδας Αγίων Αναργύρων Σερρών. Η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε 20 περιπτώσεις για άντληση υδάτων από υπόγειους και ισόγειους χώρους, αλλά και για τη μεταφορά μιας γυναίκας σε ασφαλή χώρο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ένταση των φαινομένων είναι μειούμενη. Νωριτερα σήμερα, έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε στον Πολύγυρο και τη Γερακινή Χαλκιδικής, χωρίς να αναφερθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

 

 

Με τις σκούπες στα χέρια, κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της πόλης των Σερρών, προσπαθούν να διώξουν τα νερά.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η ορμή των νερών, που ξερίζωσαν ολόκληρα δέντρα, τα οποία κόλλησαν κάτω από μία από τις γέφυρες.

Περισσότερα από 100 σπίτια πλημμύρισαν στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στην πόλη των Σερρών από την υπερχείλιση του χειμάρρου Τσέλιου λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης.

 

 

Σε μία άλλη περίπτωση, στην οδό Κοντοδήμου, η ορμή του νερού ήταν τέτοια, που έσπασε ακόμη και γκαραζόπορτα σε ένα από τα σπίτια.

Η πυροσβεστική έχει δεχτεί τουλάχιστον 100 κλήσεις και έχει σπεύσει σε τουλάχιστον 20 σπίτια. Μάλιστα προέβη επιτυχώς στην απομάκρυνση ηλικιωμένης από το σπίτι της σε ασφαλές σημείο.

 

 

 

Ξάνθη: Χαλάζι και καταστροφές – Μετρούν πληγές οι αγρότες

Ισχυρή χαλαζόπτωση και έντονη βροχόπτωση έπληξαν την Ξάνθη την Κυριακή.

Η μεταστροφή του καιρού και το νέο κύμα κακοκαιρίας που έκανε την εμφάνιση του προκάλεσαν καταστροφές στους αγρότες του κάμπου, που μετρούν τις πληγές τους.

 

 

Το χαλάζι, σε μέγεθος καρυδιού, κατέστρεψε δέντρα στον κάμπο και καλλιέργειες καλαμποκιού και καπνών ενώ η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με τις καταιγίδες που έπληξαν από την αρχή του μήνα την Ξάνθη επιτείνουν το πρόβλημα για τους αγρότες.

Όπως επισημαίνουν, τα χωράφια τους έχουν γεμίσει νερά, ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος να σαπίσουν τα σιτηρά, καλλιέργειες που ξεκίνησαν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα εφέτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών πάντως το νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Ξάνθη αλλά και τη Θράκη ευρύτερα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

 

«Άνοιξαν οι ουρανοί» στη Χαλκιδική

Δυνατή βροχή έπληξε το μεσημέρι της Κυριακής περιοχές της Χαλκιδικής, με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει εντελώς.

Μούσκεμα έγιναν όσοι αποφάσισαν να επισκεφτούν σήμερα τη Χαλκιδική για να απολαύσουν το μπάνιο τους στις παραλίες.

 

 

Ουράνιο τόξο μετά τη καταιγίδα στη Χαλκιδική

1500 κεραυνούς κατέγραψε το σύστημα «ΖΕΥΣ» στην κεντρική και βόρεια χώρα

Έντονη κεραυνική δραστηριότητα συνόδευσε τις βροχές και τις καταιγίδες που σημειώθηκαν στην κεντρική και βόρεια χώρα την Κυριακή 21/06. Το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περίπου 1500 κεραυνούς, οι περισσότεροι εκ τον όποιων εντοπίζονται στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο. ΣτοΝ χάρτη που ακολουθεί φαίνεται τόσο η γεωγραφική κατανομή τους όσο και ο αριθμός κεραυνών που έπεσαν σε ηπειρωτικές και θαλάσσιες περιοχές έως τις 20:00 της  Κυριακής 21/06.

Αιφνίδια αλλαγή του καιρού στα Τρίκαλα

Έντονες καταιγίδες εκδηλώνονται από τις 7 το απόγευμα της Κυριακής σε όλο τον Νομό Τρικάλων.

Κατά τόπους η ένταση είναι πολύ μεγάλη. Το άστατο του καιρού θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώνει αυξομειώσεις και μάλιστα την Τρίτη δεν θα ξεπεράσει τους 26°C.

 

 

Καλοκαιρινό μπουρίνι «χτύπησε» και τη Λαμία

Σε συνέχεια της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας από το μεσημέρι της Κυριακής ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, σφοδρή καταιγίδα έπληξε και τη Φθιώτιδα ξεκινώντας από την περιοχή του Δομοκού πριν τις 20:00’.

Λίγο πριν τις 21:00’ οι κεραυνοί και η δυνατή βροχή επισκέφτηκαν και το Δήμο Λαμιέων μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια.

Στο συνοικισμό Ευρυτάνων μάλιστα έριξε και χαλάζι.

 

 

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού

 

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με βροχές και καταιγίδες αλλά και χαλάζι από σήμερα Κυριακή. Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από σήμερα Κυριακή (21-06-2020) από τα βόρεια, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

1. Την ΚΥΡΙΑΚΗ (21-06-2020) βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Μακεδονία και τη Θράκη από τις πρωινές ώρες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στη Μακεδονία. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τη νύχτα.

2. Τη ΔΕΥΤΕΡΑ (22-06-2020) και την ΤΡΙΤΗ (23-06-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν όλα τα ηπειρωτικά, την Εύβοια και πιθανώς τις Σποράδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ενώ την Τρίτη πρόσκαιρα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.

3. Την ΤΕΤΑΡΤΗ (24-06-2020) η αστάθεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα περιοριστεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Αστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι μεταβλητοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Αστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες ,τοπικά ισχυρές στα ηπειρωτικά, την Εύβοια και πιθανόν τις Σποράδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι μεταβλητοί με την ίδια ένταση. Στα νότια δυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι-απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν κυρίως στις Κυκλάδες τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στις Κυκλάδες βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στην Κρήτη δυτικών διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι-απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Βασίλης Τατσιόπουλος

Πηγές: GRtimes, ΔίκτυοTV, meteo, xanthinea, info24news, trikalavoice, xalkidiki politiki, trikalaola, ΕΜΥ, lamiareport

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης