Προγραμματισμένη είναι για σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, η σύσκεψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τους εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Υγείας καθώς αναμένεται η οριστική απόφαση για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων.

Βασική προϋπόθεση για τα μαθήματα διά ζώσης είναι η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Δηλαδή είναι εφικτό το κλιμακωτό ωράριο για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, διότι οι μαθητές μπορούν να πηγαίνουν και αντίστοιχα να φεύγουν από τις σχολικές τάξεις με μικρή διαφορά, έως και 15 λεπτά ώστε να αποφεύγεται η μαζική προσέλευση γονιών και μαθητών. Επίσης τα παιδιά θα φορούν μάσκες και θα τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης θα γίνονται στοχευμένα τεστ για τον κορωνοϊό σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Χθες, Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας είπε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου και μάλιστα θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες σε όλη τη χώρα.

«Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους. Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στη σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά.

»Η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Και πάντοτε, βέβαια, με τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούν οι περιστάσεις. Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε. Και θα το κάνουμε με ενότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία. Όλοι μαζί!» είπε ο κ. Πέτσας.

Μόσιαλος: Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για θετική εισήγηση των ειδικών για άνοιγμα των σχολείων, παρατηρείται ότι οι ειδικοί είναι διχασμένοι ως προς την ημερομηνία ανοίγματος και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, αν δεν μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, δεν πρέπει να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλία Μόσιαλο, η απόφαση για το άνοιγμα όλων των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να «παγώσει» αν τα κρούσματα του κορωνοϊού παρουσιάσουν αύξηση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά τη γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος. «Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί, θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε στο ΣΚΑΪ ο κ. Μόσιαλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης