Σε κατάσταση συναγερμού μπαίνει ολόκληρη η χώρα λόγω των πολύ έντονων καιρικών φαινομένων που θα προκαλέσει από αύριο η κακοκαιρία «Μήδεια». Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων, σύμφωνα με τις οποίες αναμένονται σφοδρές χιονοπτώσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, θυελλώδεις άνεμοι έντασης 9 μποφόρ και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 18 βαθμούς, έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση των αρχών.

Σε λίγη ώρα γίνεται ευρεία έκτακτη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο προέδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων των 13 Περιφερειών της χώρας, για τη διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των δήμων της χώρας και την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται κατά τις επόμενες ημέρες.

Παρόντες θα είναι επίσης ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν μέχρι αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες, τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο έντονες στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική Στερεά και στην Ήπειρο. Την Κυριακή, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε περιοχές  της Ανατολικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο, στην Εύβοια και στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, τα χιόνια θα είναι λιγότερα στα δυτικά, αλλά θα συνεχιστούν στην Ανατολική Ελλάδα και την Αττική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, η ένταση και η έκταση των χιονοπτώσεων που περιμένουμε από αυτό το Σαββατοκύριακο δεν μπορούν ακόμη να προσδιοριστούν με απόλυτη ακρίβεια.

Σε άρθρο τους στο meteo.gr, οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος και Γιώργος Παπαβασιλείου, εξηγούν την αβεβαιότητα που υπάρχει για την πρόγνωση των χιονοπτώσεων.

«Η πρόγνωση των χιονοπτώσεων είναι εκ φύσεως πολύ αβέβαιη και δύσκολη, καθώς πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο τόσο για την ένταση και έκταση όσο και για τη διάρκειά τους. Στην επερχόμενη κακοκαιρία “Μήδεια” ένας επιπλέον παράγοντας ο οποίος ενισχύει την αβεβαιότητα είναι η αβέβαιη κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς το Ιόνιο και το πώς αυτό θα συνδυαστεί με την εισβολή των ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια. 

»Αυτό γίνεται προφανές από τις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος της θέσης του βαρομετρικού χαμηλού για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου προς τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Όπως παρατηρούμε στο γράφημα 1, οι πιθανές θέσεις αποκλίνουν πολύ μεταξύ τους, με κάποια σενάρια να προβλέπουν τη θέση του στο Βόρειο Ιόνιο και κάποια άλλα στο Νότιο, ενώ ένα μέρος των πιθανών θέσεων είναι στο Κεντρικό Αιγαίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αβεβαιότητα στην κατανομή των χιονοπτώσεων και στην έντασή τους. Για παράδειγμα, αν επαληθευτεί ένα σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στο Βόρειο Ιόνιο, τότε η ζώνη των έντονων χιονοπτώσεων θα εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Ηπείρου και στη Δυτική Θεσσαλία. Σε ένα άλλο όμως σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρεθεί στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται πιο νότια και οι χιονοπτώσεις στην Ήπειρο πιθανώς να εντοπίζονται σε ακόμα χαμηλότερα υψόμετρα. 

»Όσο πλησιάζουμε την ημέρα έναρξης των φαινομένων, η απόκλιση μεταξύ των διαφορετικών σεναρίων θα μειώνεται, οπότε θα είμαστε σε θέση να δώσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση και την ένταση των χιονοπτώσεων» διευκρινίζουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης