Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Λιμενικοί, ειδικές δυνάμεις, πληρώματα, άντρες της Τροχαίας και διαπληκτισμοί στοιχειοθετούν την «εμπλοκή» που έγινε χθες στο λιμάνι στα Παλούκια της Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες να παραμείνουν όμηροι στο νησί.

Αφορμή στάθηκε η λήξη της προθεσμίας του υπουργείου προς τις δύο κοινοπραξίες των ferry boat στη Σαλαμίνα, να προσκομίσουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής κάλυψης προς τρίτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους πολίτες οι οποίοι βρέθηκαν χτες το βράδυ στο λιμάνι προκειμένου να επιβιβαστούν στα ferry boat τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς βρέθηκαν μπροστά σε μετωπική σύγκρουση των πλοιοκτητών των ferry boat της Σαλαμίνας και του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκαν επεισόδια μικρής έκτασης καθώς η Δημοτική Αρχή της Σαλαμίνας, θέλοντας να εμποδίσει την πραγματοποίηση δρομολογίων από το μικρό φέριμποτ «Άρης ΙΙΙ» που κατέπλευσε στα Παλούκια από την Ερέτρια, εκτελώντας «διατεταγμένη δημόσια υπηρεσία» (δηλαδή ήταν επιταγμένο), εισήλθε στο πλοίο, ακολουθούμενη από περίπου 100 άτομα, αναγκάζοντας τελικά τον καπετάνιο να αποσύρει προσωρινά το πλοίο από την γραμμή.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες στο σαλόνι του πλοίου, κρύβονταν περίπου 20 άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος οι οποίοι εμφανίσθηκαν και προσπάθησαν, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα, να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους πίσω στην προβλήτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κάμερα του zougla.gr ήταν εκεί…

«Έγινε χαμός»

Ενδεικτική είναι η μαρτυρία ενός επιβάτη στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ο οποίος εργάζεται στη Σαλαμίνα.

«Ήρθε ένας γείτονας και με ρώτησε ειρωνικά που θα κοιμηθώ σήμερα. Μετά μου είπε φύγε πριν τις δώδεκα γιατί μετά μπορεί να μην δουλεύουν τα καράβια. Πήγα στο λιμάνι στις 23:45 για να προλάβω το τελευταίο δρομολόγιο των ferry boat. Υπήρχε αρκετός κόσμος απέξω, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν πληρώματα διάφορων καραβιών και εργαζόμενοι των εκδοτηρίων. Γινόταν χαμός. Κάποια στιγμή ήρθε το «Άρης ΙΙΙ» από την Ερέτρια, για το οποίο οι λιμενικοί μας είχαν πει ότι θα έρχεται κάθε μία ώρα. Τότε άναψαν τα αίματα. Παράλληλα, την εμφάνισή τους έκαναν και άντρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού».

Στα μικροεπεισόδια που ακολούθησαν, όπως γράφει το thesalaminians, κάποιος από τους λιμενικούς προσπάθησε να … συλλάβει τον Αντιδήμαρχο κ. Βαγγέλη Αστράκο, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής διαπληκτίστηκε έντονα με το πλήρωμα του μικρού φέριμποτ και τους λιμενικούς, ο κ. Βαγγέλης Σοφράς, από την κοινοπραξία συνελήφθη δύο φορές ενώ κάποιοι άλλοι από τους θερμόαιμους λιμενικούς μοίραζαν αδιακρίτως σπρωξιές σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Ανυποχώρητο το Υπουργείο

Το υπουργείο Ναυτιλίας εμφανίζεται ανυποχώρητο, αναφέροντας ότι έχει δώσει έως τώρα τρεις προθεσμίες στις δύο κοινοπραξίες ενώ προσθέτει ότι σκοπεύει να αναστείλει τις άδειες τους, να μετατρέψει τις γραμμές σε «δημόσια υπηρεσία» και να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την κάλυψή τους από άλλες εταιρείες.

Απ’ την άλλη οι κάτοικοι της Σαλαμίνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Παλούκια, κάνοντας λόγο για προσπάθεια από μεριάς υπουργείου, αποκλεισμού του λιμανιού.

Παρεμβάσεις πολιτικών

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρος Δρίτσας, έχει ζητήσει να δοθεί νέα παράταση στους πλοιοκτήτες, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Ιωάννης Τσαβαρής, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία του νησιού, τυχόν ακινητοποίηση των πλοίων.

Παράλληλα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Α’ και Β’ Πειραιά, Μαρία Ρεπούση και Μαρία Γιαννακάκη ανέφεραν ότι «Θεωρούμε αυτονόητη τη συμμόρφωση των συγκεκριμένων πλοιοκτητών με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, ωστόσο η πολιτεία οφείλει να εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου και μια μικρή παράταση που θα εξυπηρετεί το σκοπό αυτό με συζήτηση που θα οργανώσει ο δήμαρχος Σαλαμίνας, παρουσία των εμπλεκομένων φορέων, είναι συνεπώς αναγκαία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης