Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εγκλωβισμένοι επαγγελματικά στην ίδια τους τη χώρα νιώθουν πολίτες που σπούδασαν είτε στο εξωτερικό, είτε σε εγχώρια ιδιωτικά κολέγια με ισότιμους των δημοσίων τίτλους, καθώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάζει το zougla.gr αλλά και σε μερικές άλλες ακόμη, τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ουσιαστικά δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να πάνε «στράφι» τα χρόνια σπουδών και, φυσικά, οι ίδιοι να εξωθούνται σε… μετανάστευση, ή, ακόμα, και στο περιθώριο… 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για την περίπτωση αποφοίτων σχολών φυσικοθεραπείας, οι οποίοι δεν γίνονται δεκτοί από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, προϋπόθεση απαραίτητη για να λάβουν τη άδεια εργασίας. Χωρίς αυτά, το πτυχίο τους είναι στην ουσία άχρηστο για την Ελλάδα, πλήρως αναγνωρισμένο όμως για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης!

Ο Αλέξανδρος Γεωργοτάς, πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα, επικύρωσε την αναγνώριση του τίτλου σπουδών του από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), όμως δεν νομιμοποιείται να εργαστεί στη χώρα μας, καθώς «σκοντάφτει» στην άρνηση του αρμόδιου Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

Ο ίδιος προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη και στο Υπουργείο Υγείας απαιτώντας την ένταξή του στα μητρώα του Συλλόγου, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη, όσο και το υπουργείο που εποπτεύει τον Σύλλογο, με πορίσματά τους αναφέρουν σαφώς ότι αποτελεί δικαίωμα του Αλέξανδρου Γεωργοτά η εγγραφή του στα μητρώα, και η συνακόλουθη απόκτηση των επαγγελματικών του δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, αν και έχει ενημερωθεί σχετικά και διαταχθεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών αρνείται να τον εγγράψει στα μητρώα του! Κι αυτή η περίπτωση δεν είναι η μόνη…

Ο Αλέξανδρος Γεωργοτάς εξήγησε την κατάσταση στον φακό του zougla.gr, παράσχοντας και όλα τα σχετικά έγγραφα, ενώ αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ο Σύλλογος να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και, κυρίως, πώς είναι δυνατόν το υπουργείο να μην μπορεί να τις επιβάλλει! 

«Με το πτυχίο μου μπορώ να δουλέψω σε όλο τον κόσμο, εκτός από τη χώρα μου», καταλήγει, ενώ πλέον έχει προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να βρει εκεί το δίκιο του.

Δείτε πώς εξηγεί την κατάσταση στον φακό του zougla.gr:

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνεται στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών και, με βάση το πόρισμά του, τον καλεί να πράξει τα νόμιμα:



Ο Σύλλογος δεν ανταποκρίνεται, και έτσι ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνεται στο Υπουργείο Υγείας, ενημερώνοντας για την υπόθεση και το πόρισμά του, κάνοντας λόγο για «παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας από τον Σύλλογο».

Διαβάστε τα σχετικά αποσπάσματα:

Στο πόρισμά του προς το Υπουργείο Υγείας ο Συνήγορος κάνει λόγο ακόμα για «συντεχνιακή νοοτροπία» του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών:



Το συμπέρασμα του Συνηγόρου του Πολίτη
:

Η θέση του Υπουργείου Υγείας:

Η στάση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών

Μετά από τις επίμονες… «οχλήσεις» του Συνηγόρου του Πολίτη και του υπουργείου Υγείας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών σε έγγραφη απάντησή του εξηγεί τους λόγους που δεν εγγράφει στα μητρώα του τους δύο πτυχιούχους σχολών φυσικοθεραπείας.

Ουσιαστικά ο Σύλλογος  δεν δέχεται την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των ευρωπαϊκών και ελληνικών πανεπιστημίων και κάνει λόγο για «αμιγώς ημεδαπής επινόησης» ερμηνεία του νόμου, τον οποίο αφού ο ίδιος τον θεωρεί κατά αυτόν τον τρόπο, αρνείται να τον εφαρμόσει!

Διαβάστε το απόσπασμα της απάντησης:



«Με οδήγησαν στο περιθώριο»

 Ο Γιάννης Σαχπατζίδης είναι απόφοιτος φυσικοθεραπείας ιδιωτικού κολεγίου της Αθήνας και δεν μπορεί επίσης να εργαστεί για τον ίδιο λόγο. Απογοητευμένος από τα «χαμένα χρόνια» των σπουδών του εξαιτίας αυτής της κατάστασης, αναφέρει στο zougla.gr ότι «το προεδρείο του συλλόγου στοχοποιεί τους έχοντες πτυχία απο πανεπιστήμια της Αγγλίας και χειραγωγεί τις αρχές χρησιμοποιώντας κάθε είδους τεχνάσματα. Ο ΠΑΣΦ παρανόμως και με γκεμπελιστικούς τρόπους προσπαθεί να παραποιήσει και να μετατρέψει τους νόμους όπως επινοεί ο ίδιος,  όπου όμως για την δικιά μας περίπτωση είναι ξεκάθαροι», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι του «στερείται το αναφαίρετο δικαίωμα της εργασίας», με αποτέλεσμα να καταδικάζεται ο ίδιος στο περιθώριο…

«Κι όλα αυτά», όπως συνεχίζει, «έτσι απλά γιατί κάποιος ξύπνησε ένα πρωί και του ήρθε η φαεινή ιδέα να πάρει ένα λάβαρο κατά κάποιων, και καταπατώντας νόμους, παίζοντας συντεχνιακά παιχνίδια, να καταστρέφει ανθρώπους, ολόκληρες οικογένειες για ιδιοτελείς σκοπούς. Και το χειρότερο απ’όλα χωρίς να λογοδοτήσει σε κανένα και να βγεί καθ’όλα καθαρός έξω απο αυτό»…

Δείτε τι δήλωσε:

Τον λόγο τον έχουν πλέον τα δικαστήρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης