Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, αναφέρεται στη Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2021, την οποία υπέβαλε στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννη Βαρδακαστάνη, και τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος Ιωάννη Μοσχολιό, Κωνσταντίνο Γαργάλη και Χρήστο Δαραμήλα. Ο κ. Βαρδακαστάνης υπέβαλε στον πρόεδρο της Βουλής, με αφορμή τη σημερινή Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, τη «Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2021», καθώς και τα συμπεράσματα έρευνας κοινής γνώμης με θέμα «Στάσεις και αντιλήψεις για την Αναπηρία στην Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Βουλή θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ομοσπονδία, ώστε να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων, άρα και στην καλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης», δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Βουλής και αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναλυτική παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία που έγινε από τον υπουργό Γεώργιο Γεραπετρίτη στο εθνικό Κοινοβούλιο, «η οποία είναι ένα δείγμα πιο ουσιαστικής και χειροπιαστής αντίληψης για τη συμπαράσταση στην αναπηρία, που δεν πρέπει να έχει συμβολικό αλλά κυρίως ουσιαστικό χαρακτήρα».

Στη «Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2021» γίνεται αναφορά στην πανδημία Covid-19, η οποία συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι ανέδειξε «με τον πιο σκληρό τρόπο τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους». Στη Διακήρυξη παρατηρείται ότι ελέω πανδημίας υπήρξε καταπάτηση κεκτημένων δικαιωμάτων, ενάντια στην οποία ύψωσε το ανάστημά του το κίνημα ατόμων με αναπηρία.

Από την έρευνα κοινής γνώμης προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι αν και το 57% του γενικού πληθυσμού νιώθει αρκετά και πολύ άνετα όταν συναντά κάποιο άτομο με αναπηρία και το 73,1% νιώθει άνετα και δεν έχει κανένα πρόβλημα στις περιπτώσεις που κάποιο άτομο με αναπηρία κατέχει δημόσιο πολιτικό αξίωμα, ακόμη και το ανώτατο του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεχίζουν να κυριαρχούν τα ζητήματα προσβασιμότητας σε πολύ μεγάλο βαθμό στο σύνολο των ΑμεΑ, αφού το 82% δηλώνει ότι δυσκολεύεται πολύ ή αρκετά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το 87,5% στην κίνηση στην πόλη και το 81,9% στην απασχόληση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία επισκέπτονται σήμερα τη Βουλή, προκειμένου να ξεναγηθούν στην έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, δύο ομάδες ΑμεΑ από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ, ενώ αύριο Σάββατο θα ξεναγηθεί μία ακόμη ομάδα από την εστία ΗΠΙΟΝΗ.

Ακουστική παραγωγή του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε ήδη η ακουστική παραγωγή του Συντάγματος της Ελλάδος και του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία της Βουλής με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους άλλους».

Με την ευκαιρία της 3ης Δεκεμβρίου ως Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία παραδίδονται για πρώτη φορά στους εντυποανάπηρους πολίτες δύο καταστατικά κείμενα της ελληνικής Πολιτείας σε μορφή ηχητικού βιβλίου, διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης