Συνεχίζεται η έντονη κακοκαιρία που έφερε η «Σοφία» σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τα προβλήματα να είναι έντονα κυρίως στο ορεινό οδικό δίκτυο. Παράλληλα, διακοπές ηλεκτροδότησης παρατηρούνται σε ορεινές περιοχές όπως το Πήλιο αλλά και στην Αγιά Λάρισας.

Έως το Σάββατο η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως και το Σάββατο 05/01, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, με τον ισχυρό παγετό να προκαλεί προβλήματα, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο κεντρικό Ιόνιο και στο Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, ενώ χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα ενταθούν στο βόρειο Αιγαίο, ενώ οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνότερες σε ανατολική Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους κυρίως μετά το μεσημέρι και τις απογευματινές ώρες πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί έως 6 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ.
H χιονοκάλυψη θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη και σήμερα, Παρασκευή, έως και τις βραδινές ώρες του Σαββάτου.
Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία» είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης σαρώνουν τη χώρα από Βορρά προς Νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα.
Δείτε παρακάτω τον χάρτη χιονοκάλυψης για σήμερα:
Δείτε παρακάτω τον χάρτη με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες για σήμερα:
Προβλήματα λόγω κακοκαιρίας
Έντονα προβλήματα «σαρώνουν» τη χώρα κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Η κακοκαιρία προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης διακοπές της ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Μελιβοίας και λίγες ώρες αργότερα σε τμήματα του Δήμου Αγιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αγιά πάντως η ζημιά αποκαταστάθηκε. Συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση της ζημιάς στη Μελιβοία και για την επαναφορά της ηλεκτροδότησης.

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση φαίνεται πως αντιμετωπίζουν και περιοχές της Μαγνησίας εξαιτίας της κακοκαιρίας, καθώς χωρίς ρεύμα έχουν μείνει οικισμοί του Πηλίου, στην Πορταριά και στη Μακρινίτσα.

Στην περιοχή του Βόλου προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αγία Παρασκευή, αλλά και στην πλατεία Χρυσοχοΐδη, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση των βλαβών.

Χάρτης με τις σημερινές θερμοκρασίες:

Αποκλεισμένα χωριά στην Εύβοια

Το χιόνι έπεφτε ακατάπαυστα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα οι Αρχές να κλείσουν τον κεντρικό οδικό άξονα της Εύβοιας που συνδέει την κεντρική με τη βόρεια πλευρά του νησιού.

Χωρίς ρεύμα παραμένουν περίπου 15 χωριά στη βόρεια Εύβοια, με τους κατοίκους να προσπαθούν να βρουν τρόπους για να ζεσταθούν.

Η μισή Ιστιαία, το Πευκί, οι Γούβες, τα Ελληνικά, τα Βασιλικά, οι Μηλιές, η Κυπαρισσία, η Κοκκινομηλιά κ.ά. παραμένουν στο σκοτάδι. Η χιονόπτωση συνεχίζεται και το χιόνι ξεπερνά σε κάποια απ’ αυτά τους 60 πόντους.

Από το βάρος του χιονιού και τη δύναμή του σπάζουν ολόκληρα πεύκα και πέφτουν στους δρόμους, διακόπτοντας σε πολλά σημεία την κυκλοφορία των οχημάτων.

Το απόλυτο λευκό σε Καλάβρυτα και ορεινή Ναυπακτία
Η «Σοφία» έντυσε στα λευκά όλο τoν ημιορεινό και ορεινό όγκο της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας δημιουργώντας σειρά προβλημάτων. Το χαμηλό βαρομετρικό που πλήττει την περιοχή από χθες το βράδυ προκάλεσε προβλήματα ακόμα και σε περιοχές προαστίων της Πάτρας όπως Πιτίτσα, Σελά, Αργυρά – όπου από χθες το μεσημέρι είχε αρχίσει να χιονίζει – και Ρίον, ενώ στο ύψος του Αγίου Βασιλείου χθες το βράδυ σημειώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση και για τον καθαρισμό του δρόμου στο δίκτυο της Ολυμπίας Οδού χρειάστηκε η επέμβαση μηχανημάτων.

Ωστόσο, οι κάτοικοι βγήκαν στον δρόμο προκειμένου να απολαύσουν το υπέροχο θέαμα.
Τη νύχτα χιόνιζε συνεχώς σε όλη την επαρχία Καλαβρύτων αλλά και στην Ορεινή Αιγιάλεια, ενώ στα λευκά είναι για δεύτερη ημέρα πολλές περιοχές της ορεινής Ναυπακτίας, με εννέα χωριά να είναι σχεδόν αποκλεισμένα.
Χθες το απόγευμα χρειάστηκε η επέμβαση του Δήμου Αποδοτίας με μηχανήματα προκειμένου να απεγκλωβιστεί εξαμελής οικογένεια από τα χιόνια, όπου καθηλώθηκε όταν το σύστημα με ειδικά πανιά που χρησιμοποίησε για την αντιολίσθηση σκίστηκε, με αποτέλεσμα το όχημά τους να ακινητοποιηθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης