Συναγερμός έχει σημάνει στους επιδημιολόγους και τους κρατικούς φορείς το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, με ακόμα 284 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά το τελευταίο 24ωρο.

Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς τις επόμενες 10 ημέρες κατά τις οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διακοπές των αδειούχων υπάρχει φόβος για άνοδο του αριθμού τους. Αν και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς έχει αποκλείσει το γενικό lockdown, ωστόσο δεν θεωρείται απίθανο να παρθούν τοπικά μέτρα και σε άλλες πόλεις, όπως ήδη συμβαίνει σε νησιά και την επαρχία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, ανησυχία προκαλεί και πάλι η έξαρση που παρατηρείται στην Αττική, καθώς χθες καταμετρήθηκαν 141 νέα κρούσματα. Μάλιστα, τρεις περιοχές φαίνεται να έχουν καταγράψει ρεκόρ κρουσμάτων: η Γλυφάδα, η Κηφισιά και η Βουλιαγμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, στον Δήμο Γλυφάδας εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες 50 κρούσματα κορωνοϊού. Αμέσως σήμανε συναγερμός σε ΕΟΔΥ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών.

Στην Κηφισιά, ο δήμος καλεί όλους τους δημότες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να ακολουθήσουν αυστηρά μέτρα για να μην προκαλέσουν πανδημία στην περιοχή. Τέλος, στη Βουλιαγμένη εντοπίστηκαν 28 κρούσματα σε μία μέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρίσιμη παγκοσμίως η έξαρση

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, υπογράμμισε ότι «ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές. Πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν», ενώ πρόσθεσε ακόμα: «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη παγκοσμίως η έξαρση του φαινομένου. Πρέπει να υπάρξει συστράτευση, δεν είμαστε κλειστές κοινωνίες πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια από όλους μας».

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, 31 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα και δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Πάντως, οι ασυμπτωματικοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να τρομάζουν καθώς μεταδίδουν εν αγνοία τους τον ιό. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους ώστε να αναχαιτιστεί ο ιός. Παράλληλα, αναμένεται να ενισχυθεί και η τηλεργασία, που ήδη εφαρμόζεται σε πολλούς εργασιακούς τομείς.

Αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στη χώρα μας έχει κινητοποιήσει τις αρχές και δεν θα μπορούσε να λείπει από τον γενικότερο σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας του Υπουργείου Παιδείας.

Σήμερα στις 16:00 είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη τύπου της υπουργού Παιδείας, κ. Κεραμέως, η οποία θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στις σχολικές αίθουσες, αλλά και την ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Ήδη, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για τη λειτουργία των σχολείων. Αυτό που συζητιέται έως τώρα είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός αποδέχθηκε την εισήγηση, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές (από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο) θα φορούν μάσκα στις τάξεις και πώς θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη. Επίσης θα πραγματοποιείται καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους, αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων και θα υπάρχουν, με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία.

Η υπουργός χαρακτήρισε τη χρήση μάσκας απαραίτητο εργαλείο για τη λειτουργία των σχολείων και διευκρίνισε πως θα ακολουθηθεί η τακτική που εφαρμόζεται στα σχολεία της Ευρώπης.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης