Βαριές ποινές επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, σε πέντε από τους οκτώ κατηγορούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», απαλλάσσοντας τους υπόλοιπους από κάθε κατηγορία. Το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές από 7 έως 50 χρόνια (εκτιτέα τα 25 χρόνια) τους πέντε κατηγορουμένους που έκρινε ότι αποτελούσαν μέλη της οργάνωσης.

Σύμφωνα πάντως, με τη δικαστική απόφαση ο «Επαναστατικός Αγώνας» δεν είχε την ιεραρχική δομή που αρχικά του είχε αποδοθεί, αφού τόσο ο Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα, όσο και ο Κώστας Γουρνάς απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της «διεύθυνσης» της οργάνωσης, που αντιμετώπιζαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο καταδίκασε τον Νίκο Μαζιώτη σε κάθειρξη 50 ετών και τους Πόλα Ρούπα και Κώστα Γουρνά σε ποινή κάθειρξης 50 χρόνων και έξι μηνών για τα αδικήματα της συγκρότησης οργάνωσης, απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, σε εκρήξεις και σε διακεκριμένες φθορές και άλλα.

Πρόκειται για τους τρεις κατηγορούμενους που είχαν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση «ΕΑ».

Ένοχοι κρίθηκαν και οι Χριστόφορος Κορτέσης και Ευάγγελος Σταθόπουλος, μόνο όμως για την πράξη της συγκρότησης οργάνωσης, για την οποία τους επιβλήθηκε ποινή 7 και 7,5 ετών αντίστοιχα, χωρίς αναστολή. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, όπως τη «διεύθυνση» της οργάνωσης, κρίθηκαν αθώοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντίθεση με την εισαγγελική εισήγηση, το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση του Σαράντου Νικητόπουλου και του Κώστα Κάτσενου για όλες τις κατηγορίες, λόγω αμφιβολιών.

Αθώα κρίθηκε και η Μαρί Μπεραχά, σύζυγος του Κ. Γουρνά, η οποία απαλλάχθηκε αφού, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία σε βάρος της για τη στήριξη της κατηγορίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης