Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Υπό την προστασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τίθενται πλέον οι καλύβες στο Δέλτα του Έβρου, μετά από παρέμβαση του υπουργού ο Πάνος Καμένος από τον Έβρο, διότι «αποτελούν προκαλύμματα της εθνικής άμυνας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πάνος Καμμένος, που είχε υποσχεθεί από τη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο ότι θα κάνει πράξη τη νομοθετική προστασία των καλυβών, δήλωσε ότι έχει υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση με βάση την οποία οι καλύβες θα συνεχίσουν να υφίστανται ως έχουν σήμερα.

Το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης

Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες των καλυβών έχουν δεχθεί πολλάκις εξώδικα από το Δασαρχείο του Έβρου με τα οποία ζητείται η κατεδάφιση των κτισμάτων. Με διάφορες παρεμβάσεις, οι κατεδαφίσεις έχουν αποφευχθεί, όμως ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει νομικό πλαίσιο που να νομιμοποιεί την ύπαρξη των κτισμάτων εντός του Δέλτα. Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, λύνει ένα πρόβλημα που υφίσταται στην περιοχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
 
Σχετικά με τα εξώδικα που δέχονται οι ιδιοκτήτες των καλυβών από το Δασαρχείο, ο κος Καμένος είπε ότι πλέον για αυτές τις υποθέσεις τον λόγο θα έχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το ίδιο θα ισχύει για όσους θελήσουν να αποκτήσουν καλύβα στο Δέλτα (πέραν των υφιστάμενων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περίληψη της απόφασης:

«Επί των κτισμάτων (καλυβών) που βρίσκονται εντός της Ζώνης Ασφαλείας Προκαλύψεως (ΖΑΠ) στην περιοχή Δέλτα του ποταμού Έβρου, όπως αυτή ορίζεται στις διατάξεις του π.δ. 430/1983 (Α΄160) και εξομοιούται κατά τα λοιπά με την Απαγορευμένη Ζώνη εντός Αμυντικής Περιοχής, καθώς και επί ομοίων κτισμάτων, κατά χρήση και μορφή, πλησίον της Ζώνης Ασφαλείας Προκαλύψεως (ΖΑΠ) στην περιοχή Δέλτα του ποταμού Έβρου, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση, αλλοίωση ή κατεδάφιση χωρίς την προηγούμενη άδεια του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, καθώς τα κτίσματα αυτά είναι απαραίτητα για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού για τις καλύβες, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Έβρο:

Είχε προηγηθεί οδοιπορικό του zougla.gr στο Δέλτα του Έβρου, στο οποίο ιδιοκτήτες των καλυβών και φορείς της περιοχής είχαν ζητήσει την προστασία τους και την τελική λύση για τις δικαστικές διαμάχες που είχαν προκύψει για το ζήτημα.

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr στις Καλύβες του Έβρου:

Δείτε αναλυτικά:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης