Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το νέο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τα Σαββατοκύριακα, λόγω των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση (3 Μαρτίου). Πρόκειται για το πρώτο Σαββατοκύριακο όπου πολίτες καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του σκληρού lockdown για να περιοριστεί η διασπορά. Η άσκοπη χρήση των sms και οι μεταλλάξεις του ιού ανάγκασε τους ειδικούς να λάβουν νέα πιο αυστηρά μέτρα όπως η απαγόρευση της μετακίνησης των πολιτών από δήμο σε δήμο, είτε για βόλτα είτε για εξυπηρέτηση σε τράπεζα ή δημόσια υπηρεσία.

Γι΄αυτό τον λόγο υπάρχουν αλλαγές στα SMS και στο ωράριο κυκλοφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, το νέο ωράριο απαγόρευσης μετακινήσεων που ξεκινάει από σήμερα για τα Σαββατοκύριακα, διαμορφώνεται ως εξής:

Από σήμερα Σάββατο, έχουμε νέα δεδομένα στις μετακινήσεις. Απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις και η χρήση του sms με κωδικό 6 για βόλτα εκτός από την περιοχή, μόνιμης κατοικίας. Δηλαδή η μετακίνηση πρέπει να γίνεται εντός του δήμου όπου κατοικεί μόνιμα ο καθένας. Ωστόσο, δόθηκε μία μικρή χαλάρωση στο ωράριο περιορισμού των μετακινήσεων, καθώς από σήμερα για τα Σαββατοκύριακα παρατείνεται κατά μία ώρα η επιστροφή στο σπίτι.

Συγκεκριμένα, τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 19:00 το απόγευμα και διαρκεί έως τις 05:00 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 05:00 το επόμενο πρωί. Για όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»), η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι επιτρέπεται για ψώνια και περπάτημα

Τέλος στις μετακινήσεις στις παραλιακές περιοχές που γέμιζαν από κόσμο προερχόμενο από άλλες περιοχές, βάζει η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα. Οι μεταλλάξεις του ιού που έβαλαν στο «κόκκινο» όλη τη χώρα ευθύνονται για το αυστηρό lockdown εν μέσω καραντίνας. Οι λοιμωξιολόγοι μπροστά στον κίνδυνο της διασποράς, πιέζουν για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών, με στόχο τη μείωση των κρουσμάτων, τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, πολίτες έκαναν άσκοπη χρήση των κωδικών 2 (για αγορές σε καταστήματα προμήθειας προϊόντων πρώτης ανάγκης) και 6 (για σωματική άσκηση), φεύγοντας από την περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους, με συνέπεια να παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού σε παραλίες και βουνά. Με όσα ισχύουν σήμερα, οι πολίτες θα πρέπει να κινηθούν αυστηρά μέσα σε μία ακτίνα 2 χιλιομέτρων από την κατοικία τους ή εντός των ορίων του δήμου τους.

Τι ισχύει για τους κωδικούς 2, 3, 6

Οι σημαντικές αλλαγές στα SMS αφορούν τους κωδικούς μετακίνησης 2, 3 και 6 και αναπροσαρμόζονται ως εξής:

Στο SMS 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνον είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Σχετικά με το SMS 6, που στέλνουν οι πολίτες για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο, πλέον. Δηλαδή, δεν μπορεί κανείς πια να στείλει κωδικό 6 και να μεταβεί με το αυτοκίνητό του ή άλλο όχημα σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
Αυστηρότεροι έλεγχοι για τη μετακίνηση με κωδικό 4: Σχετικά με τον κωδικό SMS 4, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS. Υπενθυμίζεται πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. μέσα στο Σαββατοκύριακο, με στόχο να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κινητικότητα των πολιτών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης