Τη βούλησή του για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων της Ιρλανδίας με τη χώρα μας αλλά και την ιδιαίτερα θετική άποψη για το πως η Αθήνα διαχειρίζεται το προσφυγικό αλλά και ενισχύει τη θέση της, όπως η ανάδειξή της σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, εξέφρασε ο Ιρλανδός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μάικλ Χίγκινς κατά την επίσκεψή του το μεσημέρι στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πρωτεύουσας.

Ο Ιρλανδός Πρόεδρος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, συμπεριέλαβε, με δική του πρωτοβουλία, στο επίσημο πρόγραμμά του, την επίσκεψη στο δημαρχείο και τη συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της Ιρλανδικής Δημοκρατίας έφτασε στο Δημαρχιακό Μέγαρο επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας. «Η χώρα σας» δήλωσε «δίδαξε τη δημοκρατία στην Ευρώπη και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε» και πρόσθεσε «οι λαοί μας έχουν κοινούς δεσμούς, η χώρα μου χρησιμοποίησε τους χάρτες του Πτολεμαίου τα παλιά χρόνια. Ωστόσο το ενδιαφέρον μας για την Ελλάδα είναι μεγάλο, τόσο για τα σύγχρονα θέματα της χώρας σας όσο και για τη λογοτεχνία. Βρίσκω ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανάδειξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου για το έτος 2018 και σε αυτό το πεδίο θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει μεταξύ μας γόνιμο πεδίο συνεργασίας».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση αλλά και στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. «Αυτό που έχει σημασία»είπε «είναι να γνωρίσουμε και ποια είναι τα εμπόδια προς τη δημιουργία του κράτους αυτού και ποιες θα είναι οι στρατηγικές για την εφαρμογή του. Δηλαδή, να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη, με τρόπο ώστε οι πολίτες να το αντιληφθούν. Αυτά είναι θέματα που συζήτησα και με τον Πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό και που ενδιαφέρουν κι εμένα. Όλοι ενδιαφερόμαστε για το πως θα έρθουμε πάλι σε επαφή, πως θα έρθει η Ευρώπη σε επαφή με τους ευρωπαϊκούς δρόμους» σημείωσε.

Καλωσορίζοντας από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων τον Ιρλανδό Πρόεδρο, επισήμανε ότι η χώρα του κατάφερε να βγει από την κρίση. «Εμείς ακόμη παλεύουμε, πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε» τόνισε. Επίσης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται στο δήμο Αθηναίων, όπως η δημιουργία πρότυπων δομών συνοχής και αλληλεγγύης, στο ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης