Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε γυναικείες φυλακές ανηλίκων, 14 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο του Χονγκ Κονγκ, κρατείται η 19χρονη Ειρήνη Μελισσαροπούλου, η οποία συνελήφθη στο αεροδρόμιο να μεταφέρει 2,5 κιλά κοκαΐνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα η νεαρή δέχτηκε επίσκεψη από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Χονγκ Κονγκ, κ. Ιωάννη Μαλούκο, ο οποίος θέλησε να διαπιστώσει την κατάσταση της υγείας της και τις συνθήκες κράτησής της.

Η κοπέλα είναι σοκαρισμένη, ωστόσο η υγεία της φέρεται να είναι σε καλή κατάσταση. Παράλληλα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι συνθήκες κράτησής της είναι καλές. 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του νεαρού μοντέλου, κ. Σάκη Κεχαγιόγλου, για την υπόθεση ενημερώθηκε και ο μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής κ. Νεκτάριος, ο οποίος πρόκειται να αιτηθεί να συναντηθεί με την 19χρονη προκειμένου να της συμπαρασταθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κεχαγιόγλου, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η οικογένεια της κοπέλας αλλά και το γραφείο του βρίσκονται πλέον σε αναζήτηση μεγάλου ποινικού γραφείου στο Χονγκ Κονγκ για την εκπροσώπηση της 19χρονης. 

To κύκλωμα του Χονγκ Κονγκ με τα «βαποράκια» της κόκας

Η μόλις 19 ετών κοπέλα από τη Μυτιλήνη, κόρη αστυνομικού,  αφού πέρασε λίγο από τη Θεσσαλονίκη, κατέληξε στην Καλαμάτα, όπου, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία που είχε με τους γονείς της, θα σπούδαζε σε ένα ΙΕΚ. Φαίνεται πως στη Βόρεια Ελλάδα προσπάθησε να επιβιώσει κάνοντας τη χορεύτρια σε κάποια μαγαζιά κι όπως λέει το ρεπορτάζ επιχείρησε να κάνει και κάτι φωτογραφίσεις για βιοτεχνίες ρούχων.

Προφανώς, τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισε να κατέβει στον Νότο. Οι επαφές της με το σπίτι της ήταν σπάνιες. Την τελευταία φορά που την άκουσαν οι γονείς της από το τηλέφωνο τους είπε για το ΙΕΚ. Τελικά, μέσω δυτικής Ευρώπης, βρέθηκε στην Αιθιοπία και από εκεί αεροπορικώς στο Χονγκ Κονγκ, όπου και συνελήφθη με 2,5 κιλά κοκαΐνη στις χειραποσκευές της.

Η 19χρονη Ελληνίδα

Ήδη παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα και το μόνο ελαφρυντικό που, όπως φαίνεται, διαθέτει είναι το νεαρό της ηλικίας της.

Κάτω εκεί στην Κίνα η ανώτερη ποινή που προβλέπεται για τέτοια ποσότητα ναρκωτικών είναι τα ισόβια. Όπως είναι φυσικό, η οικογένεια της κοπέλας βρίσκεται σε απόγνωση.

Δεν είναι, όμως, η μοναδική περίπτωση που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ το τελευταίο διάστημα. Άλλες τρεις γυναίκες από διαφορετικές χώρες συνελήφθησαν με ανάλογες ποσότητες κοκαΐνης τις τελευταίες 15 ημέρες. Η πρώτη περίπτωση είναι ενδιαφέρουσα. Μια γυναίκα 58 ετών από το Περού εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο έχοντας μέσα στο πεπτικό της σύστημα, δηλαδή στο παχύ έντερο, 180 προφυλακτικά γεμάτα με υγρή κοκαΐνη.

Οι τελωνειακοί, οι οποίοι κάτι είχαν ψυλλιαστεί, της έκαναν μια πρόχειρη ανάκριση κι εκεί για κάποιον λόγο, όπως έγραψαν τα τοπικά Μέσα, της «έπεσε» μια συσκευασία. Στο νοσοκομείο που τη μετέφεραν η αξονική τομογραφία έδειξε άλλες 179 συσκευασίες στοιβαγμένες μέσα στην κοιλιά της. Όταν τελικά έπειτα από ώρες οι γιατροί έβγαλαν αυτές τις συσκευασίες, οι τελωνειακοί ζύγισαν 2,5 κιλά υγρή κοκαΐνη.

Η 58χρονη από το Περού

Τις ίδιες ημέρες, μια γυναίκα 24 ετών από την Τανζανία συνελήφθη και αυτή στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ με δύο κιλά κοκαΐνη, τα οποία μετέφερε στη χειραποσκευή της, η οποία είχε διπλό πάτο. Παρόμοια περίπτωση, δηλαδή, με την κοπέλα από τη Μυτιλήνη. Η σύμπτωση αφορά και στη χειραποσκευή με διπλό πάτο αλλά και στην αφετηρία του ταξιδιού, που είναι η Αντίς Αμπέμπα.

Τις προηγούμενες ημέρες συνελήφθη και μια τέταρτη γυναίκα, 48 ετών, προερχόμενη και αυτή από την Αιθιοπία, η οποία μετέφερε ένα κιλό κοκαΐνη. Οι συμπτώσεις είναι πολλές για να περάσουν απαρατήρητες.

Είναι προφανές πως ένας νέος δρόμος διακίνησης από τη νότια Αμερική προς την Αφρική και από εκεί προς την Άπω Ανατολή έχει εγκαινιαστεί και οι τελωνειακές αρχές του Χονγκ Κονγκ σαφώς διέθεταν κάποιες πληροφορίες από υπηρεσίες ασφαλείας.

Το Χονγκ Κονγκ είναι μια πύλη εισόδου στη σύγχρονη Κίνα, μια πόλη με ειδικό καθεστώς στο πλαίσιο του δόγματος «ένα κράτος δύο συστήματα». Μια δυτικότροπη πόλη με πυκνές διεθνείς επικοινωνίες αλλά και άμεση πρόσβαση στην κινεζική ενδοχώρα, που είναι μια τεράστια αγορά για τους ναρκέμπορους, παρά το εξαιρετικά αυστηρό νομικό καθεστώς που επικρατεί. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο συλληφθέντες ναρκέμποροι στην Κίνα να εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά, με μια ανερχόμενη μεσαία τάξη που πλουτίζει με ραγδαίους ρυθμούς, η Κίνα είναι μια προσοδοφόρα αγορά για την πιάτσα των ναρκωτικών. Δεν προκαλεί, λοιπόν, εντύπωση ότι το αεροδρόμιο της πόλης είναι μια από τις βασικές πύλες εισόδου τέτοιων ουσιών.

Οι τελωνειακές αρχές του Χονγκ Κονγκ εντόπισαν τους πρώτους επτά μήνες του 2017 έναν τόνο ναρκωτικές ουσίες. Μιλάμε, δηλαδή, για μεγάλες ποσότητες. Είναι ηλίου φαεινότερον πως οι ναρκέμποροι έχουν στήσει έναν μηχανισμό και προτιμούν να χρησιμοποιούν γυναίκες για τη μεταφορά τέτοιων ποσοτήτων, επιχειρώντας να λειτουργήσουν το κύκλωμα με τη μέθοδο του «σμήνους». Στέλνουν, δηλαδή, μέσω συγκεκριμένων και ελεγμένων οδών, όπως η Αιθιοπία, πολλές γυναίκες ταυτόχρονα με ποσότητες γύρω στα δύο κιλά η καθεμία, υπολογίζοντας προφανώς και τις απώλειες.

Τα κέρδη είναι πολλά και οι αμοιβές ανάλογες, κι αν κάποιος συλληφθεί, τότε ένας γνωστός του θα εισπράξει κάποια αμοιβή. Έτσι λειτουργεί το σύστημα της λαθρεμπορίας εδώ και αιώνες.

Το ερώτημα είναι πώς έμπλεξε στα γρανάζια αυτού του κυκλώματος η 19χρονη. Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες, ούτε και αυτονόητες. Προς το παρόν μια οικογένεια στη Λέσβο βρίσκεται σε απόγνωση και μία κοπέλα μόλις 19 ετών θα γεράσει στις κινέζικες φυλακές με ένα σωφρονιστικό σύστημα που γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά σκληρό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης