Δεν νοείται κυνικότερη ομολογία διοικητικής ανεπάρκειας και ανικανότητας από την εξήγηση – δήλωση στην οποία προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Στέλιος Πέτσας για την απώλεια πολεμικού υλικού  από την προκεχωρημένη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πώς η απώλεια του υλικού έγινε σταδιακά χωρίς να προσδιορίσει ,διότι είναι αδύνατον σε αυτήν την φάση της διερεύνησης των στοιχείων, το ακριβές χρονικό διάστημα κατά το οποίο απωλέσθη πάντα «σταδιακά» το υλικό.

Η εξήγηση αυτή πιθανόν να απαλλάσσει πολιτικά και διοικητικά την σημερινή κυβέρνηση και την στρατιωτική ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού αφού επεκτείνει αορίστως την απόδοση ευθυνών σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί η εξήγηση να «διευκολύνει» την σημερινή κυβέρνηση αφού ,λογικά, η ευθύνη ανήκει στην προηγούμενη ή ενδεχομένως στις προηγούμενες . Ωστόσο η ομολογία περί «σταδιακής απώλειας πολεμικού υλικού» σε μία πολύ καλά φυλασσόμενη εγκατάσταση, σε αυτές τις συγκυρίες και κάτω από τις σημερινές συνθήκες υψηλού βαθμού  επιφυλακής των Ενόπλων Δυνάμεων μάλλον περιγράφει ένα «μπάχαλο» και διοικητικό κενό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διότι τελικά, σταδιακά ή όχι, το υλικό έκανε φτερά ή αγνοείται η τύχη του, είτε με την συνεργασία των δέκα βασικών υπόπτων που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη βάση, είτε λόγω αδιαφορίας και ωχαδερφισμού των υπευθύνων οι οποίοι δεν προέβησαν σε τακτικές και έκτακτες  καταμετρήσεις υλικού και ακολούθησαν  την πεπατημένη. Δηλαδή την τυπική παράδοση – παραλαβή καθηκόντων χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπουν τα πρωτόκολλα.

Έμπειροι στα στρατιωτικά ζητήματα που αφορούν θέματα Επιμελητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις επισημαίνουν πώς είναι πολύ πιθανόν, το υλικό αυτό να είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε διάφορες αποστολές χωρίς να είχε καταγραφεί η αφαίρεση του από την συγκεκριμένη αποθήκη. Δυστυχώς είναι πολύ πιθανόν επίσης το συγκεκριμένο υλικό να βρίσκεται σε άλλη αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού που αν ελεγχθεί θα παρουσιάσει περίσσευμα. Έλλειμμα ή περίσσευμα οδηγεί αναπόφευκτα στο ίδιο συμπέρασμα. Δεν διεξάγεται ενδελεχής έλεγχος. Πρόκειται για το άλφα και το ωμέγα  απαρχής της διάλυσης σε ένα συγκροτημένο στράτευμα.

 Χειρότερα θα είναι τα πράγματα αν τελικά καταδειχθεί πώς υπήρξε δόλος και κλοπή υλικού με την συνδρομή ατόμων που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Βάση. Τότε θα καταδειχθεί περίτρανα το έλλειμμα ελέγχων και η ευθύνη όχι πια ενός απλού  οπλονόμου ,ο οποίος βεβαίως ελέγχεται ,αλλά όλης της ιεραρχικής αλυσίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ασύμμετρος Πόλεμος και η υπόθεση της Λέρου

Όμως αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Οι εκτιμήσεις των ειδικών τείνουν προς την πρώτη εκδοχή. Ότι δηλαδή πρόκειται για μη καταγεγραμμένο εξοπλισμό ομάδας των Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού οι οποία λειτούργησε   στη λογική και μόνον του ασύμμετρου πολέμου. Στις αποστολές των ομάδων αυτών είτε πρόκειται για άσκηση ή όχι,  οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων δεν συνηθίζουν να δίνουν σημασία στις τυπικές διαδικασίες είτε κατά την παραλαβή υλικού είτε κατά την παράδοση του μετά την λήξη της αποστολής. Ούτε και είναι σύνηθες να παραδίδεται ο εξοπλισμός τους στο ίδιο ακριβώς σημείο από τον οποίο τον παρέλαβαν.

Είναι λοιπόν πιθανόν στην συγκεκριμένη περίπτωση το υλικό να παρελήφθη στην Λέρο και να παραδόθηκε σε ένα άλλο φυλάκιο, ή βάση ή άλλη εγκατάσταση του Πολεμικού Ναυτικού σε κάποια διαφορετική γωνιά του Αιγαίου. Σε αυτήν την περίπτωση σε αυτό το φυλάκιο, ή Βάση ή εγκατάσταση αν γίνει επίσημη καταμέτρηση τότε θα καταδειχθεί περίσσευμα οπλισμού.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι έρευνες αυτήν την στιγμή.

Τι είναι το LAW

Πρόκειται για αντιαρματικό όπλο που κατασκευάζεται από το 1964. Είναι ελαφρύ και δεν έχει ανάκρουση. Είναι μίας χρήσης χωρίς διαφυγή αερίων. Το όπλο αυτό διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις της Νορβηγίας, της Σουηδίας, των ΗΠΑ , της Τουρκία και της Ελλάδας. Μόνον αυτές.

Το Law κατασκευάζεται αυτήν την στιγμή μόνον στις ΗΠΑ, την Σουηδία , την Νορβηγία και την Τουρκία. Η τουρκική μάλιστα παραγωγή είναι υπερμεγέθης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πολεμικό Ναυτικό από την Βάση της Λέρου λείπουν δύο τέτοια αντιαρματικά. Αν πέσουν σε χέρια οργανωμένων ένοπλων ομάδων είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από μη εκπαιδευμένα άτομα.

Τα Law φυλάσσονται σε ειδικά ξύλινα κιβώτια σε αποθήκες και  κλείνουν με πολύπλοκες διαδικασίες. Έχουν καρφιά, βίδες αλλά και σύρτες. Κατά τους εβδομαδιαίους έλεγχους στις αποθήκες οι υπεύθυνοι λόγω πολυπλοκότητας δεν ανοίγουν αυτά τα κιβώτια και άρα δεν καταμετρούνται τα αντιαρματικά στο εσωτερικό τους. Υπ’αυτήν την έννοια είναι πιθανότατο η απώλεια ή η μεταφορά του οπλισμού σε άλλη Βάση ή αποθήκη να έχει συμβεί προ πολλού, επί πολύ παλαιότερων κυβερνήσεων (χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα από το 1964) ή να σημειώθηκε μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες.

Όλα είναι πιθανά. Όλα όσα αναφέρονται παρά πάνω είναι γνωστά στην κυβέρνηση. Οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί παράγοντες στην διερεύνηση της υπόθεσης έχουν στα χέρια τους εισηγήσεις , εκτιμήσεις και πληροφορίες που εξηγούν την διαδικασία που ακολουθείται παγίως στις Ένοπλες Δυνάμεις.  Δηλαδή αν τελικά  κάποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την συγκεκριμένη υπόθεση πολιτικά μάλλον  κινείται κοντόφθαλμα και αυτοϋπονομεύεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης