Την Τετάρτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης του μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριου, μετά την σημερινή διακοπή, που αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας.

Ο μητροπολίτης κατηγορείται για δύο υποθέσεις. Η πρώτη αφορά την κατηγορία της παραβίασης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς είχε τελέσει τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων και τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με την παρουσία περισσότερων πιστών από όσους προβλέπονταν, παρόντων και της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπης Υδραίου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, Δημήτρη Μεταλληνού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, όπου φέρεται να καλούσε τους πιστούς να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, εκδίδοντας έγγραφο κίνησης στο οποίο να αναφέρουν ότι βγαίνουν για άσκηση, αλλά στην πραγματικότητα να πηγαίνουν στις εκκλησίες για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία. Για την συγκεκριμένη κατηγορία η εισαγγελέας πρότεινε σήμερα την απαλλαγή του μητροπολίτη, υποστηρίζοντας «πως δεν προκύπτει δόλος στο κήρυγμα του μητροπολίτη, όταν καλούσε τους πιστούς να επισκεφθούν την εκκλησία».

Στο πλευρό του μητροπολίτη Κέρκυρας τάχθηκαν αρκετοί μητροπολίτες της χώρας και πολλοί εξ αυτών, κατέθεσαν, σήμερα, ενώπιον του δικαστηρίου, ως μάρτυρες υπεράσπισης.

Εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου ο μητροπολίτης χειροκροτήθηκε από κληρικούς και λαϊκούς, δηλώνοντας την υποστήριξη τους στο πρόσωπό του, ενώ ο ίδιος δήλωσε: «Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω την κα εισαγγελέα, που κατανόησε την ουσία του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και κατανόησε πως όσα γίνανε δεν ήταν προγραμματισμένα για να καταφρονίσουμε το νόμο. Ουσιαστικά δε καταφρονούμε το νόμο, αλλά δεχόμεθα το νόμο του Θεού. Πρόκειται για ομολογία της πίστεως» είπε o μητροπολίτης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης