Μία νέα σελίδα στην αντιμετώπιση των διεμφυλικών ατόμων ανοίγει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που απλουστεύει τις διαδικασίες για την αλλαγή του ονόματος και του φύλου τους που είναι καταχωρημένα στα δημόσια έγγραφα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής προχωρεί σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που βάζει τέλος σε «στεγανά» και προκαταλήψεις δεκαετιών αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά τον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου, σύμφωνα με το φύλο που ο ίδιος επιλέγει το οποίο μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που του έχει καταχωρηθεί στο Ληξιαρχείο. Το σχετικό νομοσχέδιο για «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου- Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού» τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Μέχρι σήμερα η αλλαγή στοιχείων ταυτότητας (δηλαδή διόρθωση ληξιαρχικής πράξης γεννήσεώς τους και αλλαγή ονόματος) επιτρεπόταν μόνο μετά από χειρουργική επέμβαση στα γεννητικά τους όργανα για επαναπροσδιορισμό του φύλου, καθώς και πραγματογνωμοσύνη ψυχιάτρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δεδομένα ωστόσο στην Ευρώπη που έχουν αλλάξει εδώ και χρόνια καθώς η πρώτος νόμος για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (δηλαδή αλλαγή κρατικών εγγράφων χωρίς προηγούμενη χειρουργική επέμβαση) έγινε το 2004 στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η νομική αναγνώριση φύλου είναι η διαδικασία αλλαγής του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης στα κρατικά έγγραφα και μητρώα (ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας, διαβατήριο, πτυχίο κα.) προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου σύμφωνα με το πως αυτοπροσδιορίζεται και όχι μετά από χειρουργική επέμβαση.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η καταχώρηση στην αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο και τα άλλα κρατικά έγγραφα του φύλου θα γίνεται πλέον σύμφωνα με το πως αυτό το αυτοπροσδιορίζει και όχι σύμφωνα με το φύλο που έχει καταγραφεί κατά τη γέννησή του στο Ληξιαρχείο.
  • Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου (στο ληξιαρχείο) θα γίνεται χωρις να απαιτείται προηγούμενη ιατρική επέμβαση.
  • Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία. 

Για την διαδικασία θα πρέπει το πρόσωπο να εμφανίζεται αυτοπροσώπως σε δικαστήριο και να το δηλώνει σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, ενώ η δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί καταχωρίζεται στο Ληξιαρχείο που είχε συντάξει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του ενδιαφερομένου.

  • Θα τηρείται απόλυτη μυστικότητα στην καταχώριση της δικαστικής απόφασης περί διόρθωσης φύλου και όσοι εμπλέκονται σε αυτή έχουν υποχρέωση εχεμύθειας.
  • Το πρόσωπο αυτό διατηρεί τους ίδιους ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ενώ εφόσον έχει παιδιά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται, ενώ στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρημένου φύλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης