Ο φόβος των συνδικάτων ότι το Φθινόπωρο με την επιστροφή των εργαζομένων από τις καλοκαιρινές άδειες και στην πορεία θα φανούν οι πραγματικές επιπτώσεις της κρίσης μετά και τα capital controls, δυστυχώς επιβεβαιώνεται.

Οι επιχειρήσεις κλονισμένες σοβαρά από τους τραπεζικούς περιορισμούς, έχοντας χάσει πελάτες, ακυρώσει εμπορικές συμφωνίες και παραγγελίες, δίνουν μάχη με νύχια και με δόντια να κρατηθούν όρθιες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και φυσικά τα «πρώτα θύματα» είναι για μία ακόμη φορά οι εργαζόμενοι. Διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις αποδοχών και απολύσεις, είναι τα πρώτα μέσα που ήδη ενεργοποίησαν βιομηχανίες προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές, ενώ ήδη το πρώτο λουκέτο σε μονάδα είναι γεγονός, με το κλείσιμο της χαρτοποιίας της ΒΙΣ όπου απασχολούνταν 31 εργαζόμενοι.

Αυτό που φοβούνται τα συνδικάτα είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις που άρχισαν ήδη να φαίνονται θα οξυνθούν το επόμενο διάστημα καθώς για ένα μεγάλο κομμάτι της επιχειρηματικότητας θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθεί η καλή σχέση εμπιστοσύνης που προϋπήρχε κυρίως με τους πελάτες του εξωτερικού.

Το τελευταίο διάστημα σε πολλές βιομηχανικές μονάδες της περιοχής έχουν ανακύψει σοβαρές δυσλειτουργίες. Το εργατικό δυναμικό σε πολλές από αυτές δοκιμάζεται και δεν είναι υπερβολικό ότι πολλοί εργαζόμενοι κάθε φορά που ξεσπά μία «μπόρα» στο διπλανό εργοστάσιο, αναρωτιούνται πότε θα έρθει η δική τους σειρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη ΒΕΜΕΚΕΠ, στον Κιολεΐδη, στο Λεβεντέρη, στη SOVEL, στις δύο Χαλυβουργίες, στη χαρτοποιία της ΒΙΣ τις τελευταίες μέρες, κυριολεκτικά δοκιμάζονται οι εργασιακές σχέσεις με άδειες άνευ αποδοχών, επισχέσεις εργασίας, καθυστερήσεις στην καταβολή αποδοχών, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία.

Οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη «διά πυρός και σιδήρου» για να επιβιώσουν

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βιομηχανικές μονάδες του Βόλου δυστυχώς ξυπνούν δυσάρεστους συνειρμούς και μνήμες του παρελθόντος, ενώ κανείς δεν θέλει να σκέπτεται τι μοιραία μπορεί να συμβεί εάν οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις λάβουν τη μορφή ντόμινο.

Από τα μέσα μέχρι και την εκπνοή της δεκαετία του ’90 ο Βόλος και η Μαγνησία περιοχή της Μαγνησίας «αποδεκατίστηκε», με αποτέλεσμα σημαντικές για την ανάπτυξη της περιοχής βιομηχανίες να βάλουν λουκέτο ή να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στους δρόμους. Υπολογίζεται ότι τη δεκαετία του 90 χάθηκαν περίπου 7.000 θέσεις εργασίας .Από τότε μέχρι σήμερα έχουν χαθεί περίπου άλλες τόσες σε μία 15ετία. «Ο Νομός δεν αντέχει άλλη ανεργία» λένε τα συνδικάτα σε μία προσπάθεια να αφυπνίσουν κυρίως την Πολιτεία και την Κυβέρνηση πριν τα πράγματα πάρουν μη αναστρέψιμη πορεία.

Ανηφορικός ο δρόμος για τις επιχειρήσεις

Αρκετές βιομηχανίες βρίσκονται ακόμη στο ρελαντί με την παραγωγή να βγαίνει με το σταγονόμετρο, ενώ πολλές επιχειρήσεις βιώνουν ήδη συνθήκες ασφυξίας και αβεβαιότητας.

Όσες επιχειρήσεις είχαν φροντίσει να έχουν στοκ στις αποθήκες τους από πρώτες ύλες, συντηρούνται ακόμη χωρίς μεγάλα προβλήματα, ενώ δείγμα της «χειμερίας νάρκης» στην οποία βρίσκεται η βιομηχανική δραστηριότητα είναι και το εμπορευματικό έργο που είναι πλέον ελάχιστο καθώς τα περισσότερα φορτηγά παραμένουν καθηλωμένα καθώς οι φορτώσεις και οι εκφορτώσεις γίνονται σε περιορισμένο βαθμό.

Σύμφωνα με το ΣΕΒ Θεσσαλίας, το μεγάλο πρόβλημα για πολλές επιχειρήσεις είναι η καθυστέρηση αποπληρωμής υποχρεώσεων του Δημοσίου σε συγχρηματοδοτούμενες επενδύσεις και προγράμματα με σημαντική επιβάρυνση του cash-flowτων επιχειρήσεων, ενώ οι δράσεις έχουν εξοφληθεί στο 100% από τις επιχειρήσεις, λόγω αδυναμίας καταβολής της εθνικής συμμετοχής καθυστερεί η εκταμίευση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους. Αυτό δημιουργεί αφαίμαξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα την αναβολή – ακύρωση επενδυτικών πλάνων, τη δυσφήμιση σε προμηθευτές του εξωτερικού από διαρκείς αναβολές – ακυρώσεις, την πτώση πωλήσεων – εξαγωγών, κτλ.

Παρατηρείται εξάλλου μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση των εισαγωγών λόγω καθυστερήσεων της απαιτούμενης έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή, αλλά και λόγω έλλειψης ρητής πρόνοιας για εγκρίσεις συνηθισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Διατηρούνται επίσης σε μεγάλο βαθμό οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες εισαγωγών Α’ και Β’ υλών από το εξωτερικό (εντός και εκτός Ε.Ε.) με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχουν ήδη ακυρώσεις από την πλευρά των προμηθευτών, ενώ επίσης καταγράφεται ακύρωση παραγγελιών λόγω μεγάλης δυσλειτουργίας στη διαχείριση των αντικαταβολών.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Ταχυδρόμος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης