Την έντονη διαμαρτυρία αλλά και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει κτηνοτρόφοι των Σερρών, εκφράζουν οι ίδιοι μέσω του zougla.gr, αναφέροντας ότι εξαιτίας μιας ασθένειας που μπορεί να προσβάλλει μεμονωμένα κάποια ζώα τους, αυτό επιφέρει ως αποτέλεσμα, όπως προβλέπεται σχετικά από τις αρμόδιες αρχές, στην κυριολεξία τη «σφαγή» ολόκληρου του κοπαδιού τους.

Χαρακτηριστικά, σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός (από τις 12 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2016) θανατώθηκαν 3.150 βοοειδή, αφού πολύ συγκεκριμένος και μικρός αριθμός από αυτά βρέθηκαν να πάσχουν από Οζώδη Δερματίτιδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χρήστος Ελευθεριάδης, κτηνοτρόφος του Νομού Σερρών, είδε τις 80 αγελάδες του να σφάζονται από τις κτηνοτροφικές υπηρεσίες, καθώς μία από αυτές βρέθηκε θετική στην ασθένεια. Αναφέρει στο zougla.gr χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση μας είναι δραματική. Για μια αγελάδα και μόνο καταστράφηκε το βιος μου. Όταν ήρθαν οι άνθρωποι από την κτηνοτροφική υπηρεσία και μας είπαν ότι θα πρέπει να σκοτώσουν το κοπάδι μου, μας είπαν ότι εκτελούν εντολές και δεν γνωρίζουν πότε θα αποζημιωθούμε. Είναι η τέταρτη φορά που μου συμβαίνει αυτό. Πλέον υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα βιοπορισμού για μένα και ολόκληρη την οικογένειά μου». 

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Γιώργο Δάγκου, Προϊστάμενος Τμήματος Κτηνιατρικής Σερρών, ο οποίος μας ανέφερε ότι είναι πάγια τακτική, βάσει Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να θανατώνονται επί τόπου όλα τα βοοειδή μιας εκτροφής, αν έστω κι ένα βρεθεί θετικό σε κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην Π.Ε Σερρών, διαπιστώθηκε σε 44 εκτροφές βοοειδών η ασθένεια της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών. Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αν σε μία εκτροφή βοοειδών βρεθεί θετικό στην ασθένεια έστω και ένα βοοειδές, τότε θανατώνονται επιτόπου, όλα τα βοοειδή της εκτροφής, για αποφυγή μετάδοσης της νόσου, η οποία προσβάλλει μόνο τα βοοειδή. Δυστυχώς, προβήκαμε στην θανάτωση 3.150 βοοειδών τα οποία ήταν στις 44 θετικές εκτροφές. Οι θανατώσεις ξεκίνησαν από τις 12/4/2016 και ελπίζω να τελειώσαμε στις 6/5/2016».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις, ο Γιώργος Δάγκου μας ενημέρωσε ότι αυτόν τον μήνα υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την καταβολή τους και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να να αποδοθούν στους δικαιούχους το συντομότερο δυνατόν.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης