«Στην υπόθεση εμπλέκονται 250 φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Όπως διαπιστώθηκε, οι ιδιοκτήτες τους είτε εξήγαγαν παράνομα τα φάρμακα στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα αυτά να λείπουν από τα ράφια των καταστημάτων, είτε διακινούσαν σκευάσματα αγνώστου προελεύσεως, τα οποία δεν ήταν εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί 10 άτομα, η έρευνα όμως συνεχίζεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά είναι τα λόγια που χρησιμοποιεί ανώτατο στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να περιγράψει την έρευνα που έκαναν οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη της Ζούγκλας σχετικά με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων (κυρίως για εξωσωματικές και για την αντιμετώπιση του καρκίνου) στο εξωτερικό και διακίνηση στην ελληνική αγορά σκευασμάτων που δεν ήταν εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο και απέδωσε καρπούς, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, αρκετοί από τους φαρμακοποιούς που ελέγχθηκαν είτε εξήγαγαν παράνομα φάρμακα στο εξωτερικό είτε έκαναν εισαγωγές «περίεργων» σκευασμάτων έχοντας στην κατοχή τους ελλιπή παραστατικά.

Συνέντευξη Τύπου ΕΛΑΣ – ΣΔΟΕ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι ο Δημήτρης Γεωργαντζής, διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, και ο Θεόδωρος Φλωράτος, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της Ζούγκλας για το αν θα αξιοποιηθεί το υλικό της έρευνας που δημοσιοποιήσαμε, ο κ. Γεωργατζής δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει προσεκτικά τα video που αναρτήθηκαν στο zougla.gr.

Θ. Φλωράτος και Δ. Γεωργατζής«Χαρακτηριστικά στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης», όπως ανέφερε ο κ. Γεωργατζής, «είναι η ιεραρχική της δομή και η διαρκής δράση της, έχοντας διττή διεθνική εγκληματική δραστηριότητα, που στηρίζεται σε πρόσωπα και στις μεταξύ τους σχέσεις, με εξειδικευμένες γνώσεις και υψηλές δεξιότητες σε θέματα αγοράς, προμήθειας, διακίνησης, εισαγωγής και εξαγωγής φαρμάκων.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προέκυψε ότι το κύκλωμα είχε προβεί:

  • σε αγορά από την Τουρκία, μεταφορά και λαθραία εισαγωγή στην Ελλάδα φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα οποία αφού αποθήκευαν, στη συνέχεια τα πωλούσαν σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας, χωρίς την καταβολή νόµιµων φόρων, τελών, δασμών ή άλλων επιβαρύνσεων προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία και χωρίς την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

  • σε αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων από φαρμακεία, χωρίς την έκδοση νόµιµων παραστατικών – τιμολογίων, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν εικονικά μεταξύ φαρμακαποθηκών, µε την έκδοση εικονικών τιμολογίων. Τα φάρμακα αυτά τα εξήγαγαν από τη χώρα και τα πωλούσαν σε φαρμακαποθήκη της Βουλγαρίας.

Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2012, το κύκλωμα είχε προμηθευτεί και εισαγάγει λαθραία από την Τουρκία μεγάλη ποσότητα, περίπου 1.000 σκευασμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα χρησιμοποιήθηκαν σε ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

    Μέρος αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων χορηγήθηκε σε ενέσιµη μορφή σε δεκάδες υποψήφιες “δότριες ωαρίων”, τα οποία, ο ένας από τους συλληφθέντες γιατρούς της κλινικής, εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη οικονομική τους θέση, αφαιρούσε µε τη συναίνεσή τους, αντί του χρηματικού ποσού των 1.000 ευρώ. Τα ωάρια στη συνέχεια χορηγούσε σε υποψήφιες «λήπτριες», οι οποίες είχαν απευθυνθεί στην κλινική, προκειμένου να τεκνοποιήσουν µε τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

    Το δελτίο Τύπου της αστυνομίας

    Τα κατασχεθέντα σκευάσματα:

    Οι εταιρείες-φαντάσματα και η πρακτική της έλλειψης

    Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στην υπόθεση εμπλέκονται περισσότερα από 250 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 11 συλλήψεις.

    Καλά ενημερωμένες πηγές, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι στο «πάρτι» που είχε στηθεί συμμετείχαν μεγάλες φαρμακαποθήκες αλλά και εταιρείες-φαντάσματα, μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν η παράνομη εξαγωγή φαρμάκων στο εξωτερικό.

    Διαπιστώθηκε ότι Έλληνας γιατρός, τον οποίο ελέγχει το ΣΔΟΕ και έχει προβεί στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του, έχει ιδρύσει στη Βουλγαρία επιχείρηση η οποία εμπορεύεται φάρμακα προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου οι τιμές των σκευασμάτων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές στην Ελλάδα.

    Προκειμένου να εξασφαλίσει φάρμακα για προώθηση στη Γερμανία, στην Αγγλία και σε άλλες χώρες, ίδρυσε off shore εταιρεία στη Βουλγαρία, με εκπροσώπηση στην Αθήνα, με σκοπό να συλλέγει τα φάρμακα από τα ελληνικά φαρμακεία, τα οποία παράνομα παρέδιδαν για εξαγωγή, και με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη στην αγορά.

    Στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκαν δύο φαρμακεία και μία φαρμακαποθήκη που διακινούσαν φάρμακα που δεν ήταν εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τα οποία φέρονται να έχουν εισαχθεί από τη γειτονική Τουρκία.

    «Σε έλεγχο που έγινε σε μια φαρμακαποθήκη κατασχέθηκαν 400 τιμολόγια που είχαν εκδοθεί από μαϊμού-εταιρεία, η οποία φαίνεται να έχει έδρα στην Αττική. Μέσω αυτής γίνονταν παράνομες εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

    Στη Ρόδο, σε έλεγχο του ΣΔΟΕ σε δύο φαρμακεία, διαπιστώθηκε ότι έχουν αποστείλει στο εξωτερικό φάρμακα αξίας 100.000 ευρώ διά μέσου της βουλγαρικής off shore εταιρείας, ενώ στην Πάτρα το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα για φάρμακα τα οποία, ενώ έπρεπε να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων για να διατίθενται στους ασθενείς, είχαν αποσταλεί σε άλλες χώρες, προκειμένου να εξασφαλισθεί μεγαλύτερο κέρδος και έτσι να υφίσταται έλλειψη κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εμπλεκόμενοι έπαιρναν φάρμακα (κυρίως για εξωσωματικές και για την αντιμετώπιση του καρκίνου) τα οποία προορίζονταν για την ελληνική αγορά και τα πουλούσαν σε «συνεργαζόμενες» φαρμακαποθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους τα εξήγαγαν στο εξωτερικό.

    Η παραπάνω τακτική είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη φαρμάκων στην εγχώρια αγορά.

    H αποκάλυψη-βόμβα της Ζούγκλας

    Το zougla.gr έχει κάνει εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τη δράση της σπείρας. Συνεργάτες της ηλεκτρονικής εφημερίδας είχαν συνομιλία με λαθρεμπόρους, όπου αποκαλύφθηκε η διαδρομή των φαρμάκων από την Τουρκία στη Βουλγαρία και από εκεί στην Ελλάδα. Μάλιστα, δεν διστάζουν να εξηγήσουν τους τρόπους με τους οποίους «βαφτίζουν» τα σκευάσματα ελληνικά, αλλά και τις μεθόδους που μετέρχονται προκειμένου να τα εισάγουν στα κέντρα των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων.

    Ωστόσο, ο χώρος των εξωσωματικών βρίθει από παρανομίες, καθώς δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που να πιστοποιεί την εύρυθμη λειτουργία και τις ιατρικές πράξεις που λαμβάνουν χώρα στα κέντρα αυτά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τα λαθραία φάρμακα, γίνεται ευρέως παράνομη διακίνηση ανθρώπινου γενετικού υλικού, γεγονός που αποτελεί κύρια πηγή πλουτισμού των εν λόγω κέντρων.

    Στα video που ακολουθούν θα δείτε αποκλειστικά τους αποκαλυπτικούς διαλόγους μεταξύ των λαθρεμπόρων και ενός επιχειρηματία που ενδιαφέρεται να συνεργαστεί μαζί τους.

    Έβαλαν λουκέτο σε Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου

    Στην Ελλάδα του 2013 τελούνται ιατρικές πράξεις σε ιδιωτικά ιατρεία – κλινικές, χωρίς να υφίστανται τον απαιτούμενο έλεγχο.

    Το γεγονός ότι μία εθνική Αρχή που συστάθηκε το 2005 «κατέληξε» έπειτα από πέντε χρόνια, χωρίς να έχει προλάβει στην ουσία να βάλει σε τάξη τον τομέα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία των κέντρων αυτών.

    Καταργήθηκε σχεδόν βιαίως, πέντε χρόνια μετά, στις 11/8/2010, αφότου τα μέλη της είχαν απευθυνθεί σε όλους τους διατελέσαντες υπουργούς και υφυπουργούς Υγείας ζητώντας τα εφόδια που χρειάζονταν για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της Αρχής.

    Είναι ενδεικτικό πως, παρότι υπάρχει ο νόμος 3305/2005 για το θέμα των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων, δεν έχουν εκδοθεί εδώ και χρόνια το Προεδρικό Διάταγμα και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που να καθορίζουν ακριβώς τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει να λειτουργούν τα εργαστήρια διατήρησης ωαρίων, οι τράπεζες σπέρματος και τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    Σήμερα, πολλά είναι τα άτεκνα ζευγάρια τα οποία, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή, καταφεύγουν σε Μονάδες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, προκειμένου να αποκτήσουν παιδί.

    Σε πολλές περιπτώσεις, συνιστάται η δωρεά ωαρίων, όπου σύμφωνα με τον νόμο 3305/2005 ο δανεισμός ωαρίων γίνεται για αλτρουιστικούς λόγους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όχι επ’ αμοιβή.

    Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο και συγκεκριμένα κατά την παράγραφο 15, κάθε κέντρο που ειδικεύεται στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή οφείλει να τηρεί μητρώο δοτών και ληπτριών γενετικού υλικού, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα παιδιά που προέρχονται από τη διαδικασία της εξωσωματικής και ενδεχομένως έχουν κοινό δότη δεν θα παντρευτούν κάποια στιγμή.

    Όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε μια πλατφόρμα, προκειμένου το κράτος να διαφυλάττει πως δεν θα υπάρξουν περιστατικά αιμομιξίας.

    Συγκλονιστική μαρτυρία άτεκνης

    Στην κάμερα της Ζούγκλας μίλησε η Σοφία, η οποία διηγήθηκε την εμπειρία της έπειτα από 11 εξωσωματικές, δύο εγκυμοσύνες και μία γέννα. Ωστόσο, το βρέφος κατέληξε λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του.

    Τι γίνεται όταν εξαντληθούν οι προσπάθειες εξωσωματικής που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ; Τι προτείνει ο γιατρός;

    Αποκαλυπτικά video για το λαθρεμπόριο φαρμάκων

    Με δεδομένο ότι τελικά τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι «ορφανά» οποιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού, ουδείς ασχολείται με το τι συντελείται μέσα σε αυτές τις μονάδες και φυσικά δεν υπάρχει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Κάποιοι επωφελούνται και «επιχειρούν» ανενόχλητοι, όπως προκύπτει από τους διαλόγους μεταξύ ενός λαθρεμπόρου φαρμάκων και ενός επιχειρηματία.

    Δείτε πώς γίνεται η εισαγωγή λαθραίων φαρμάκων στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω Βουλγαρίας.

    Δείτε τώρα αν αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα από κέντρα εξωσωματικής και πώς βαφτίζονται νόμιμα…

    Στο επόμενο video θα δείτε τον κούριερ που μεταφέρει τα λαθραία φάρμακα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Αξιολογεί τους γιατρούς βάσει των παραγγελιών που του κάνουν οι Μονάδες Εξωσωματικής, ενώ αναφέρει τα ποσά που εισπράττει από μεγάλο κέντρο στην Αθήνα.

    Διαβάστε επίσης: ΕΛ.ΑΣ.: Στα ίχνη εγκληματικής οργάνωσης, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Απριλίου 2013, 13:26

    σχόλια αναγνωστών
    oδηγός χρήσης