Σοβαρή απειλή αποτελεί το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος της Σαντορίνης επισημαίνει γεωφυσικός του Imperial College του Λονδίνου. 

Ο Καγετάν Κραπκίβιτς λέει, σύμφωνα με τον Guardian, ότι ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος, αλλά καλεί την ελληνική επιστημονική κοινότητα να εγκαταστήσει στο νησί ένα δίκτυο μετρήσεων που γίνονται σε πραγματικό χρόνο για να εκτιμηθεί το πότε θα μπορούσε να συμβεί μια έκρηξη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, γεγονός που δείχνει στους ερευνητές ότι πρέπει να παρακολουθούν το ηφαίστειο σε πραγματικό χρόνο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Κολούμπος εξερράγη για τελευταία φορά το 1650. Περίπου 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση λόγω των αερίων που εκλύθηκαν. Η έκρηξη οφειλόταν στο συσσωρευμένο μάγμα σε βάθος τριών έως τεσσάρων χιλιομέτρων κάτω από τον πυθμένα. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της ομάδας του Κραπκίβιτς, μετά από αυτή την έκρηξη ο μαγματικός θάλαμος μεγαλώνει, κατά μέσο όρο, με ρυθμό περίπου 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο και ο συνολικός όγκος μάγματος υπολογίζεται σήμερα σε 1,4 κυβικά χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης