Στη χώρα μας 339 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την τελευταία τετραετία και το 70% αυτών των θανάτων οφείλεται σε πνιγμό. Αυτό ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, ιδρυτής και πρόεδρος του Οργανισμού Safe Water Sports, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθρέφτης» του Χρήστου Μιχαηλίδη, με αφορμή τη σημερινή Εθνική Μέρα Πρόληψης Θαλασσίων Ατυχημάτων και Πνιγμών. 

Ο κ. Πασχαλάκης προχώρησε στην ίδρυση του Safe Water Sports, με αφορμή το θανάσιμο ατύχημα που έγινε το καλοκαίρι του 2014 στη Μύκονο, στο οποίο ένα 10χρονο παιδί, ο γιος του, Μιχαήλ Πασχαλάκης, έχασε τη ζωή του όταν μαζί με φίλους έκανε ένα θαλάσσιο σπορ στην παραλία Καλό Λιβάδι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισήμανε ο κ. Πασχαλάκης, «το 2015 το 80% των επιχειρήσεων που ασχολούνταν με θαλάσσια σπορ λειτουργούσαν χωρίς νόμιμη άδεια και δεν ελέγχονταν από το λιμενικό σώμα και αυτό ήταν μια τεράστια πηγή κινδύνου». Μετά από πολλές προσπάθειες του Οργανισμού Safe Water Sports, σήμερα, όπως είπε ο κ. Πασχαλάκης, «έχουμε φτάσει στο σημείο το 100% των επιχειρήσεων να διαθέτει άδεια και να ελέγχεται τακτικά από το λιμενικό. Και ενώ το 2015 γίνονταν 1000 έλεγχοι, σήμερα γίνονται 15.000 έλεγχοι ετησίως κάθε καλοκαίρι». 

Όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη θάλασσα είναι τραγικός. Ο κ. Πασχαλάκης τόνισε ότι «την τελευταία τετραετία 339 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στη θάλασσα, το 70% οφείλεται σε πνιγμό και 8 στους 10 είναι άνω των 60 ετών. Επίσης, κάθε χρόνο σε θαλάσσια σπορ έχουμε κατά μέσο όρο 5 θανάσιμα ατυχήματα. Μπορεί να ακούγεται μικρό ως νούμερο, αλλά φανταστείτε να μας έλεγε κάποιος ότι κάθε χρόνο στο ποδόσφαιρο χάνουμε 5 παιδιά. Είναι τεράστιο το νούμερο. Στόχος μας είναι να μηδενιστεί αυτός ο αριθμός». 

Τέλος, όπως είπε ο κ. Πασχαλάκης, «οι θέσεις των ναυαγοσωστών στην Ελλάδα το 2015 ήταν 484 θέσεις για όλες τις παραλίες της χώρας και τελικά μόνο οι μισοί τοποθετούνταν τελικά. Ευτυχώς φέτος οι θέσεις ναυαγοσωστών είναι 844». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι η Safe Water Sports 

Η κοινωνική, μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία Safe Water Sports ιδρύθηκε με βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων. 

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 50,000 Ευρωπαίοι πολίτες (EΕ 27) τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ και σε δραστηριότητες με σκάφη. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως 18 ετών. Το Safe Water Sports έχει σαν βασικούς στόχους: 

• Tην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (Ελλήνων όσο και ξένων επισκεπτών) για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό και τη θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων 

• Tην υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα για την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην χώρα μας 

• Tην εκπαίδευση – ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, με στόχο την διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας αναφορικά με την αντιμετώπιση της θάλασσας και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης