«Βαριές» ποινές επιβλήθηκαν την Τετάρτη από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στα τρία από τα τουλάχιστον τέσσερα μέλη του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης, μεθαμφεταμίνης και χαπιών ecstasy!

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί τον Οκτώβριο του 2016 από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, οι οποίοι συνέλαβαν τρεις αλλοδαπούς που θα μετέφεραν με ενδιάμεσο σταθμό τη Ρόδο, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μία 27χρονη Γερμανίδα, έναν 24χρονο και έναν 27χρονο από τη Λετονία, ενώ αναζητείται 45χρονος Ισραηλινός ο οποίος και μετέφερε στο νησί τις μεγάλες ποσότητες των ναρκωτικών που θα παραλάμβαναν οι τρεις συλληφθέντες!

Στην κατοχή των δραστών είχαν εντοπιστεί τρεις βαλίτσες που περιείχαν περισσότερα από 9 κιλά κοκαΐνης, περίπου 1,5 κιλά μεθαμφεταμίνης και 4.900 ναρκωτικά χάπια, τα οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Ολλανδία και θα κατέληγαν στο Ισραήλ.

Χθες οι τρεις συλληφθέντες (ο 45χρονος Ισραηλινός θεωρείται φυγόδικος) κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εισαγωγής, κατοχής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού με όλες τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Αριστείδη Τσάτσου και Μ. Αναστασάκη έκρινε ένοχους τόσο τη Γερμανίδα όσο και τους δύο Λετονούς χωρίς όμως τις επιβαρρυντικές διατάξεις του νόμου και επέβαλε ποινή κάθειρξης 15 ετών στον καθένα με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η καμαριέρα, οι βαλίτσες και η «ξαφνική» αναχώρηση

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αστυνομία, οι τρεις βαλίτσες με τις ναρκωτικές ουσίες ήρθαν στο νησί, πιθανώς μαζί με τον 45χρονο Ισραηλινό από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας στις 17 Σεπτεμβρίου 2016 έχοντας στην κατοχή του εισιτήριο επιστροφής για την Ολλανδία για τις 24 Σεπτεμβρίου 2016, το οποίο έγινε ανοικτό και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε. Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι ο 45χρονος αλλοδαπός από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου ο Ισραηλινός διέμεινε σε τουριστικό κατάλυμα της πόλης, ενώ ερευνάται ο τόπος διαμονής του για το προηγούμενο διάστημα της παραμονής του στη Ρόδο. Ο ίδιος φέρεται να εγκατέλειψε άλλο δωμάτιο το οποίο χρησιμοποίησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, αφήνοντας ωστόσο πίσω του τις δύο βαλίτσες, οι οποίες εντοπίστηκαν αρκετές ημέρες αργότερα από το προσωπικό του τουριστικού καταλύματος.

Άμεσα ενημερώθηκε η αστυνομία και σε έλεγχο που έγινε στις 3 Οκτωβρίου 2016 διαπιστώθηκε πως οι δύο βαλίτσες ήταν ειδικά τροποποιημένες καθώς είχαν διπλό πάτο και περιείχαν κοκαΐνη βάρους 4.508 γραμμαρίων, μεθαμφεταμίνη βάρους 1.475 γραμμαρίων και 4.900 χάπια ecstasy!

Από εκείνη τη στιγμή το δωμάτιο τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση και οι αστυνομικοί περίμεναν πλέον τον άνθρωπο που θα πήγαινε για να παραλάβει τις βαλίτσες.

Πράγματι στις 6 Οκτωβρίου το πρωί η 27χρονη Γερμανίδα και ο 27χρονος Λετονός πήγαν στο δωμάτιο και συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από τους αστυνομικούς της Δίωξης την ώρα που παραλάμβαναν τις βαλίτσες για λογαριασμό του Ισραηλινού.

Επακολούθησε έρευνα στο ξενοδοχείο που διέμεναν οι δύο συλληφθέντες, όπου εντοπίστηκε ο 24χρονος συνεργός τους επίσης από τη Λετονία και επιπλέον βρέθηκε μια ακόμη ειδικά τροποποιημένη βαλίτσα με επιμελώς κρυμμένη ποσότητα κοκαΐνης βάρους 4.670 γραμμαρίων. Όπως, προέκυψε η συγκεκριμένη βαλίτσα είχε παραδοθεί προ ημερών από τον 45χρονο στην 27χρονη για περαιτέρω μεταφορά της.
Συνολικά κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

• Κοκαΐνη συνολικού βάρους 9 κιλών και 178 γραμμαρίων.
• Μεθαμφεταμίνη βάρους 1 κιλού και 475 γραμμαρίων.
• (4.900) χάπια ecstasy.

Διεθνής δράση

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η «δράση» των εμπλεκομένων ήταν διεθνής όπως και η διαδρομή των ναρκωτικών ουσιών, ενώ άγνωστο παραμένει αν αντίστοιχη μεταφορά είχε γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν.

Σίγουρο πάντως θεωρείται ότι όλα τα μέλη του «κυκλώματος» είχαν συγκεκριμένους ρόλους.
Βάση των ίδιων στοιχείων οι μεγάλες ποσότητες των ναρκωτικών ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Ολλανδία και θα κατέληγαν στο Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διασαφηνιστεί πλήρως όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Η μεταφορά και η πληρωμή

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης είναι άγνωστο άτομο το οποίο και έδινε εντολές στους τέσσερις εμπλεκόμενους για το πώς να κινηθούν ώστε να γίνεται διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από την Ευρώπη στο Ισραήλ. Ο 45χρονος Ισραηλινός αφού έφερε τα ναρκωτικά στη Ρόδο στη συνέχεια τροποποίησε τις βαλίτσες με τους διπλούς πάτους μέσα στις οποίες και έκρυψε τα ναρκωτικά και τις παρέδωσε στους δύο Λετονούς και στη Γερμανίδα οι οποίοι και θα τις μετέφεραν στο Ισραήλ.

Η μεταφορά θα γινόταν έναντι αντιτίμου και συγκεκριμένα επρόκειτο – σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας- να λάβουν το ποσό των 10.000 ευρώ έκαστος.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Απολογούμενη ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου βρέθηκαν οι τρεις αλλοδαποί ισχυρίστηκαν μεταξύ άλλων πως δεν γνώριζαν ότι οι βαλίτσες περιείχαν ναρκωτικές ουσίες και βέβαια πως δεν γνωρίζουν ούτε τον Ισραηλινό αλλά ούτε και τον φερόμενο ως «αρχηγό» του κυκλώματος.

Οι ίδιοι δήλωσαν πως απλώς έκαναν εξυπηρέτηση σε έναν φίλο (τρίτο πρόσωπο) ο οποίος τους ζήτησε να παραλάβουν από το ξενοδοχείο τις βαλίτσες και να τις κρατήσουν προσωρινά.

Ωστόσο οι ισχυρισμοί τους αυτοί δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακρίτρια οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη έκριναν την Γερμανίδα και τους Λετονούς προσωρινά κρατούμενους, στέλνοντάς τους στη φυλακή, εκεί όπου και θα επιστρέψουν μετά την καταδικαστική σε βάρος τους απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή:rodiaki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης