Τα επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου 2008 στη πόλη της Ρόδου, με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό της αστυνομίας, θα αναβιώσουν αύριο στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κω, για τα οποία θα καθίσουν στο εδώλιο έξι άτομα τα οποία κατηγορούνται για τους βανδαλισμούς που είχαν προκληθεί.

Συγκεκριμένα ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθούν έξι άνδρες ηλικίας 24, 30, 26, 25, 33 και 26 ετών αντίστοιχα οι οποίοι κατηγορούνται για:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– έκρηξη από κοινού από την οποία μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος σε εγκατάσταση κοινής ωφέλειας και σε ανθρώπους

– κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού

– διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς από κοινού σε πράγματα που χρησιμοποιούνται για το κοινό όφελος και με φωτιά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– διατάραξη κοινής ειρήνης από κοινού

Συνολικά οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει δέκα άτομα και μετέπειτα συνελήφθη ακόμη ένα, τα οποία φέρονται να συμμετείχαν στις οδομαχίες και στις καταστροφές που είχαν σημειωθεί στο κέντρο της πόλης της Ρόδου τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου 2008.

Η υπόθεση διαχωρίστηκε ως προς τους πέντε ανήλικους (τρεις 17χρονοι –τότε- μαθητές λυκείου και ένας φοιτητής του ΟΑΕΔ, καθώς και δύο 16χρονοι μαθητές Λυκείου). Σε ότι αφορά την δίκη για τους έξι ενήλικες, αυτή έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί αύριο στην Κω. Την υπεράσπιση των κατηγορουμένων έχουν αναλάβει οι κ.κ. Μαρία Κορακάκη, Στέλιος Κιουρτζής, Σταύρος Παναγιωτακόπουλος και Ιωάννης Χαρίτος.

Οι οδομαχίες αστυνομικών και ομάδας νεαρών ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ στις 8 Δεκεμβρίου 2008. Νεαροί αρχικά έκαναν την εμφάνισή τους περιφερειακά του κέντρου (Γρηγορίου Λαμπράκη κ.α.) και κατέληξαν στη διασταύρωση των οδών Εθνάρχου Μακαρίου με 25ης Μαρτίου, όπου οι αστυνομικοί είχαν τοποθετήσει κιγκλιδώματα.

Στο πέρασμα τους οι νεαροί έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, έσπασαν πινακίδες και κολώνες φωτισμού, ενώ κρατώντας πέτρες, πλαστικά και πορτοκάλια, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι οποίοι ήταν παρατεταγμένοι στο χώρο μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, οι οποίοι και «απάντησαν» με τη ρίψη χημικών (δακρυγόνων).

Η «διαδικασία» αυτή επαναλήφθηκε τουλάχιστον άλλες τέσσερις φορές, ενώ στον ενδιάμεσο χρόνο, οι νεαροί «χτυπούσαν» σε παράπλευρες περιοχές, όπως μπροστά από Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, πίσω από τα δικαστήρια και στη πλατεία Κύπρου, όπου ξήλωσαν κιγκλιδώματα και τα πέταξαν στη μέση του οδοστρώματος, έβαλαν φωτιές σε σκουπίδια, έβγαλαν πινακίδες σήμανσης αλλά ακόμη και τα τσιμεντένια δοχεία απορριμμάτων που είναι τοποθετημένα μέσα στα πεζοδρόμια!

Σημαντικές όμως φθορές προκλήθηκαν όταν οι νεαροί έσπασαν τα τζάμια της κεντρικής εισόδου του Δικαστικού Μεγάρου επιχειρώντας να εισέλθουν μέσα, χωρίς όμως να το καταφέρουν. Οι ίδιοι στη συνέχεια έσπασαν το εξωτερικό μέρος παράθυρου του δικαστηρίου αλλά και το τζάμι και έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που βρίσκονταν μέσα στο γραφείο και αρκετά έγγραφα της υπηρεσίας.

Οι νεαροί προκάλεσαν φθορές επίσης στη Τράπεζα της Ελλάδος, όπου και εκεί επιχείρησαν να εισέλθουν χωρίς επιτυχία και στην Εθνική Τράπεζα στη πλατεία Κύπρου.

Περίπου δύο ώρες κύλησαν με οδομαχίες και καταστροφές στο κέντρο της πόλης, οι οποίες άρχισαν να περιορίζονται όταν 20 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα στις 9 Δεκεμβρίου 2008 οι αστυνομικοί άρχισαν τις συλλήψεις.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν συνολικά δέκα άτομα μεταξύ των οποίων έξι ενήλικες ηλικίας –τότε- 20, 24, 27, 20, 18 και 19 ετών, αλλά και δύο 16χρονοι και δύο 17χρονοι.

Δύο μέρες αργότερα ο ανακριτής Ρόδου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για ακόμη έναν ανήλικο (17 ετών) , εξέλιξη η οποία σημειώθηκε μετά την αξιοποίηση των καταθέσεων που δόθηκαν στον ανακριτή από τους 10 συλληφθέντες αλλά και από την επεξεργασία του βίντεο που κυκλοφόρησε και στο οποίο φέρεται να φαίνεται αρκετά καθαρά συγκεκριμένο άτομο να ρίχνει αυτοσχέδια βόμβα (μολότοφ) στο κέντρο της πόλης.

ΠΗΓΗ: rodiaki.gr

A.A.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης