Σε αμέλεια φαίνεται να οφείλεται η φωτιά που εκδηλώθηκε τον περασμένο Ιούνιο κοντά στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ στο Καρακόνερο και είχε ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του πολυκαταστήματος Cosmos Center.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό προκύπτει από το πόρισμα το οποίο συνέταξε το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου και περιλαμβάνεται στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει των ίδιων πληροφοριών οι έρευνες και η αξιολόγηση των στοιχείων των πυροσβεστών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δράστης της πυρκαγιάς είναι αθίγγανος ο οποίος και αναζητείται. Εκτιμάται δε από τα ευρήματα της υπόθεσης ότι η φωτιά ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου 2014, από σπίθα πιθανόν οξυγονοκόλλησης η οποία «άναψε» τα χόρτα και τις καλαμιές. Στη συνέχεια εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων γρήγορα οι φλόγες «προχώρησαν» προς το κτίριο του πολυκαταστήματος, και εξαπλώθηκε γρήγορα στο εσωτερικό του γιατί υπήρχαν εύφλεκτα υλικά. Ακολούθησαν εκρήξεις μικρής έκτασης που πιθανολογείται ότι ήταν από χρώματα ή από βερνίκια που υπήρχαν στο κατάστημα. Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε κοντινή απόσταση, ήταν τέτοιας έκτασης που δεν επέτρεπαν στους πυροσβέστες να πλησιάσουν αφενός και αφετέρου δημιουργούσαν κίνδυνο επέκτασης της πυρκαγιάς και στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζεται η φαρμακαποθήκη του κ. Γιώργου Φρόνα.

Στις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς πήραν μέρος 6 οχήματα της ΠΥΡ και 20 άνδρες καθώς επίσης και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που κατάφερε να βοηθήσει στο κρίσιμο χρονικό σημείο το έργο των επίγειων δυνάμεων. Ωστόσο η φωτιά κατέκαψε μέσα σε μισή ώρα τους κόπους μιας ζωής γνωστών επιχειρηματιών του νησιού μας, και άφησε πίσω της, στάχτη, αποκαΐδια αλλά και πολλά ερωτηματικά. Πιο συγκεκριμένα, κατέστρεψε ολοσχερώς ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα που ανήκε στην οικογένεια Σκουτέλη, εμπόρευμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ενώ έβαλε σε άμεσο κίνδυνο διπλανές επιχειρήσεις αλλά και την ασφάλεια της πόλης μας, καθώς σε μικρή απόσταση από το συμβάν βρίσκονται εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις πρώτες κιόλας ώρες επιχειρηματίες και κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο ότι η φωτιά που ξεκίνησε από εξωτερικό σημείο, έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία του καταυλισμού των τσιγγάνων στο Καρακόνερο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Σημειώνεται πως ένα μήνα αργότερα έξι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Καρακόνερου, υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά με την οποία εξέφραζαν την απόγνωσή τους για την συνεχιζόμενη κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας του καταυλισμού των ΡΟΜΑ στο Καρακόνερο.

Με αφορμή την αναφορά αυτή ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος είχε παραγγείλει την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί σοβαρότατα ποινικά αδικήματα που αφορούν τόσο κατοίκους του καταυλισμού όσο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Υπενθυμίζεται πως η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στις 18 Ιουλίου 2014 στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης, του εμπρησμού από πρόθεση εκ του οποίου προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα και άνθρωπο, της υποβάθμισης (ρύπανσης) του περιβάλλοντος, της αυθαίρετης δόμησης, της αυθαίρετης κατάληψης δημοσίας έκτασης ή οποιουδήποτε άλλου αδικήματος προκύψει ότι διεπράχθη.

Η ίδια μήνυση έχει κοινοποιηθεί και σε άλλους 16 αποδέκτες μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής μας, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Κόκκινος θα φθάσει μέχρι και το γραφείο του Πρωθυπουργού.

ΠΗΓΗ: rodiaki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης