Με την ελπίδα ότι οι αποκαταστάσεις των ζημιών και καταστροφών από την κακοκαιρία και το πέρασμα της Ωκεανίς από το Ρέθυμνο, θα προγραμματιστούν και αποκατασταθούν άμεσα αρμόδιοι φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση συνεχίζουν την καταγραφή τους με εντατικούς ρυθμούς.

Οι κάτοικοι στην ενδοχώρα αλλά και εμπλεκόμενοι με θέσεις κλειδιά στην τοπική αυτοδιοίκηση μιλούν στο ΑΠΕ ΜΠΕ για πρωτόγνωρες καταστάσεις επιμένοντας αρκετοί πως «δεν πρέπει να μείνουμε στη φράση ότι η φύση εκδικείται αλλά να επισημανθούν λάθη του παρελθόντος κυρίως σε ότι αφορά το πως ελέγχονται ζητήματα κακοτεχνιών, πρόληψης, και ελέγχων των υποδομών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό στο οποίο επιμένουν οι ειδικοί αλλά και οι υπεύθυνοι τμημάτων τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας είναι οι πολίτες να μην εφησυχάσουν λόγω της ύφεσης των καιρικών φαινομένων, δεδομένου ότι οι κατολισθήσεις συνεχίζονται έστω και σε μικρότερη κλίμακα. Το τμήμα της επαρχιακής οδού Ρέθυμνο -Σπήλι, στο ύψος του Αρμενιώτικου φαραγγιού, παραμένει κλειστό και υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές στο οδόστρωμα πέρα των κατολισθήσεων. Η κίνηση της κυκλοφορίας των διερχόμενων οχημάτων γίνεται από το δημοτικό δίκτυο Γάλλου -Σωματά. Επίσης οδικά τμήματα της ενδοχώρας, όπως Μύρθιο, Αμάρι Ρουσσοσπίτι-Μονή Αγίας Ειρήνης,Γαράζο προς Αξό, Μονή Δισκουρίου, διασταύρωση Εξάντη προς Μπαλί, Λούτρα-Βιράν Επισκοπή, Κισσού κάμπος προς Κεραμέ αντιμετωππίζουν προβλήματα από καθιζήσεις και πτώσεις βράχων οπότε παραμένουν κλειστά και δεν χρησιμοποιούνται λόγω επικινδυνότητας.

Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η υδροδότηση σε περιοχές που λόγω κατεστραμμένων δικτύων είχαν μείνει χωρίς νερό, ενώ έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών στο κεντρικό λιμένα του Ρεθύμνου και στην ευρύτερη περιοχή πλησίον του Λιμεναρχείου, όπου βράχοι, πέτρες και αδρανή υλικά λόγω του έντονου κυματισμού βγήκαν στη στεριά με αποτέλεσμα να έχει παραμείνει κλειστό για τη διέλευση, οχημάτων και πολιτών.

Σύμφωνα πάντως με τον δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη αποδείχθηκε ότι είναι επιβεβλημένη η προστασία του λιμανιού με έργα οι μελέτες των οποίων είναι έτοιμες με προϋπολογισμό 17 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα όμως, ζητάει ο δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεδομένης της καταστροφής σε δρόμους και γέφυρες κάτι αντίστοιχο με το αίτημα του δήμου Αγίου Βασιλείου όπου στο συγκεκριμένο δήμο πέρα των άλλων καταστροφών σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη υπάρχει ολοσχερής καταστροφή του δρόμου στο Κουρταλιώτικο φαράγγι, ολοσχερής καταστροφή της εισόδου του Φαραγγιού και οι εργασίες αποκατάστασης θα είναι χρονοβόρες. Αυτός είναι και ο λόγος που από προχθές οι διερχόμενοι για Νότια του Ρεθύμνου προς Πλακιά, μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο την αρτηρία από και προς το Φαράγγι του Κοτσιφού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή έχει προγραμματισθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης με θέμα: << Αποτίμηση καταστροφών στην Π.Ε. Ρεθύμνης και συντονισμός για την αποκατάστασή τους από την θεομηνία της 25ης- 2-2019>>, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη.

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνης, στο μεταξύ, ενημερώνει τους πολίτες των οποίων οι ιδιοκτησίες υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία για τα εξής: «Οι ιδιοκτήτες κατοικιών, παρακαλούνται να απευθύνονται στην τεχνική υπηρεσία του δήμου (κτίριο «Δελφίνι» στην είσοδο της Μαρίνας, στην κα Ιουλία Ζαχαριά, τηλ: 28310 40002, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωϊ έως τις 2 το μεσημέρι ή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κο Νίκο Αγριμάκη, στον ίδιο χώρο, τηλ: 28310 40041) προσκομίζοντας μία αίτηση – έκθεση στην οποία θα αναγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας ) και μια συνοπτική αναφορά των ζημιών που υπέστη η ιδιοκτησία τους (κτιριακές υποδομές, αύλειοι χώροι, περίφραξη, οικοσυσκευές κλπ) μαζί με φωτογραφίες, βίντεο ή όποιο άλλο οπτικοακουστικό υλικό διαθέτουν που να αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, μπορούν να απευθύνονται στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης, στο αρμόδιο τμήμα Πολιτικής Προστασίας για να καταθέσουν την αίτησή τους και τα προαναφερόμενα στοιχεία. Οι συμπολίτες που επιθυμούν να δηλώσουν ζημιές που υπέστη η αγροτική τους περιουσία, μπορούν ν’ απευθύνονται στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα.

Τέλος παρακαλούνται όλοι οι συμπολίτες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών να μην προβούν σε αποκατάσταση των ζημιών ούτε να απομακρύνουν τα κατεστραμμένα από την πλημμύρα περιουσιακά τους είδη διότι θα επισκεφθεί το χώρο τους η συσταθείσα από την Τεχνική Υπηρεσία Επιτροπή για να κάνει αυτοψία και να καταγράψει τις ζημιές».

Για την κατάσταση που επικρατεί στο Ρέθυμνο και τις εκτεταμένες καταστροφές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, ζητώντας άμεσες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Του γνωστοποιεί ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε όλους τους δήμους του νομού, σχεδόν όλο το επαρχιακό δίκτυο έχει καταστραφεί από τις κατολισθήσεις ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές στις υποδομές και τα δίκτυα, ενώ παράλληλα, στο ΒΟΑΚ υπάρχουν καθιζήσεις του οδοστρώματος και πολλά προβλήματα. Επισημαίνει ο κ. Κεφαλογιάννης, στην ερώτηση του ότι: «Η διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων και φυσικών καταστροφών είναι ένα ζήτημα που απαιτεί υπευθυνότητα και υπερβαίνει την όποια λογική αντιπαράθεσης. Σε τόσο κρίσιμες στιγμές είναι απαραίτητη η βέλτιστη δυνατή συνεργασία φορέων και συναρμόδιων Υπουργείων προκειμένου να υπάρξει συντονισμός που να οδηγεί σε άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και εξεύρεση λύσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης