Της Άντζελας Πεΐτση

Ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου που είδαν τις νέες μειώσεις στις συντάξεις τους, οι οποίες επιβλήθηκαν με το νέο ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από σήμερα, 100.000 συνταξιούχοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις ραγδαίες μειώσεις των συντάξεων τους, οι οποίες κυμαίνονται από 20% έως και 25%. Έτσι, όσοι λάμβαναν π.χ. 800 ευρώ, παίρνουν στο εξής μόλις 480 ευρώ  κι εκείνοι που ανήκαν στην κατηγορία των 680 ευρώ, έλαβαν μόνον 400 ευρώ, καθώς έχει κοπεί το ΕΚΑΣ. Η καταβολή των επικουρικών συντάξεων θα καταβληθεί τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016.

Προϋποθέσεις για τη μη περικοπή του ΕΚΑΣ για το έτος 2016

1) Όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρούνται όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2) Να μην υπερβαίνει τις 7.972 € το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις –κύριες και επικουρικές, μισθούς, ημερομίσθια και άλλα επιδόματα

3) Να μην υπερβαίνει τις 8.884€ το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου

4) Να μην υπερβαίνει τις 11.000€ το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου

Τα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ

1. ΕΚΑΣ 230 ευρώ τον μήνα για εκείνους που έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 7.216 ευρώ.
2. ΕΚΑΣ 172,5 ευρώ τον μήνα, για εισοδήματα από 7.216,01 ευρώ έως 7.518 ευρώ ετησίως.
3. ΕΚΑΣ 115 ευρώ τον μήνα, για εισοδήματα από 7.518,01 ευρώ έως 7.720 ευρώ ετησίως.
4. ΕΚΑΣ 57,5 ευρώ τον μήνα, για εισοδήματα από 7.720,01 ευρώ έως 7.972 ευρώ.
5. Εξ’ ολοκλήρου καταβολή ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας που παίρνουν πλήρη σύνταξη.
6. Καταβολή ΕΚΑΣ των 2/3 του προβλεπόμενου ποσού σε συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος και αναπηρίας.
7. Καταβολή ΕΚΑΣ 2/3 στους συνταξιούχους που δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.
8. Για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου, τα ποσά του ΕΚΑΣ επιμερίζονται κατά το ίδιο ποσοστό επιμερισμού της σύνταξης.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των συνταξιούχων και κατέγραψε τις απόψεις τους, για τις νέες κάθετες περικοπές στις συντάξεις.

Δήμος Κουμπούρης: «Μας κατάντησαν επαίτες»

Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, ΙΚΑ κ. Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Δήμος Κουμπούρης τόνισε: «Οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις έρχονται να προστεθούν πάνω στις προηγούμενες περικοπές κι έχουν κάνει τις συντάξεις μας προνοιακά βοηθήματα. Πρόκειται για αφαίρεση εισοδήματος μέσω της φορολογίας που μειώνει τις συντάξεις.

Οι νέες περικοπές αφορούν στην αφαίρεση του ΕΚΑΣ για 100.000 χιλιάδες συνταξιούχους, που σε αριθμούς μεταφράζεται μείωση από 75 ευρώ έως και 230 ευρώ που λάμβαναν μέσω της σύνταξής τους και για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα δοθούν στις αρχές Ιουλίου.

Πρόκειται για καταστροφικά μέτρα που έχουν καταντήσει τους συνταξιούχους να γίνουν “επαίτες”, όταν έχουν δουλέψει σε όλη τους τη ζωή και δε χρωστάνε σε κανέναν. Απέναντι σ’ αυτά τα μέτρα, θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από αυτόν του αγώνα».

Παντελής Τάτσης: «Η κυβέρνηση κάνει “σαλαμοποίηση της αρπαχτής”»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης είπε στο zougla.gr: «Οι περικοπές όπως τις είχαμε υπολογίσει ήρθαν και μάλιστα πολύ μεγαλύτερες από ό,τι μας έλεγαν. 

Το ΕΚΑΣ κόπηκε ακόμα κι από ανθρώπους που παίρνουν σύνταξη των 400 ευρώ που σημαίνει πρακτικά πως συρρικνώνουν το οικογενειακό εισόδημα ακόμα πιο κάτω από ό,τι ήταν μέχρι και σήμερα.

Αυτή τη διαδικασία φαίνεται πως την έχουν μεθοδεύσει πολύ καλά. Κάνουν “σαλαμοποίηση της αρπαχτής”. Ο μόνος δρόμος για μας είναι να κατεβαίνουμε συνέχεια στους δρόμους, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Εκεί θα μας αντιμετωπίσουν γιατί είναι “το μοναδικό” μέσο που μας έμεινε για να παλέψουμε. Δε θα παραδοθούμε. Δε τους χρωστάμε μας χρωστάνε. Θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια».

Γιάννης Τζίκας: «Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραπλάνησαν σε βαθμό κακουργήματος»

Το μέλος του Δ.Σ. Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Ν. Θεσσαλονίκης, Γιάννης Τζίκας τόνισε: «Ο Κατρούγκαλος, οι συν αυτώ και κυρίως ο πρωθυπουργός, παραπλάνησαν σε βαθμό κακουργήματος τους δημοσίους υπαλλήλους. Δυστυχώς τους απογοήτευσαν όσο κανένας άλλος. Στη νεότερη ιστορία, τουλάχιστον μετά το 1970 κανείς δεν είπε τόσα πολλά –να πω- ψέματα ή αναλήθειες, όσο οι σημερινοί κυβερνώντες.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα βρίσκονται σε μία κατάσταση που δυστυχώς δεν πίστευαν πως θα βρεθούν ούτε στα χειρότερα όνειρά τους. Καλούνται να κρατήσουν σήμερα την οικονομία της Ελλάδος, να κρατήσουν την οικογένεια και να κρατήσουν ό,τι μπορεί να κρατηθεί ακόμα όρθιο από πλευράς οικονομίας αλλά δυστυχώς όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης.

Θεωρώ πως ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι δημόσιοι υπάλληλοι πολύ σύντομα θα τους εγκαταλείψουν και θα αναζητήσουν άλλους πολιτικούς ορίζοντες. Θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές ανακατατάξεις και απρόβλεπτες. Όταν ο λαός θα κατέβει στους δρόμους θα είναι εξαντλημένος και αδύναμος. Ο λαός θα περιμένει πότε θα έρθει η ώρα της κάλπης για να μιλήσει αθόρυβα και να κάνει «αυτό» το οποίο ξέρει να κάνει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης