Του Κώστα Ιερίδη

Μικρές μειώσεις, από 5% έως 19%, έρχονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι τιμές ζώνης έως 650 ευρώ το μέτρο όπως και αυτές άνω των 4.050 ευρώ παραμένουν ίδιες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι αξίες μειώνονται από 5% έως 19%. Οι αλλαγές έχουν αναδρομική ισχύ από την 21η Μαΐου 2015 στο πλαίσιο συμμόρφωσης του υπουργείου με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των νέων αντικειμενικών

Όσοι έχουν ακίνητο σε περιοχές με μεσαία τιμή ζώνης, δηλαδή από 1.400 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θεωρούνται κερδισμένοι από τις προωθούμενες αλλαγές του ΥΠΟΙΚ, καθώς στη συγκεκριμένη ζώνη γίνονται οι μεγαλύτερες μειώσεις.

Αμετάβλητος ο ΕΝΦΙΑ από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες​Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Δηλαδή, ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ παραμένει αμετάβλητος και δεδομένου ότι το ποσό αυτό θα είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί μετά την εφαρμογή των αλλαγών, θεωρείται βέβαιο ότι έρχονται αυξήσεις φόρων για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, θα μειωθούν αναδρομικά οι φόροι που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες (τέλος ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές κτλ), γεγονός που προκαλεί… πονοκέφαλο στους Δήμους. Άγνωστο, επίσης, παραμένει για την ώρα, ποιες ακριβώς δημοσιονομικές επιπτώσεις θα έχει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ενώ είναι βέβαιο ότι αυτές θα είναι αρνητικές, καθώς, πολύ απλά, το κράτος θα εισπράττει λιγότερα.

Παλαιά τιμή ζώνης/τμ Νέα τιμή ζώνης/τμ Διαφορά %





Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, η υπουργική απόφαση προβλέπει τα εξής:

1) Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

2) Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.

3) Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για ¨αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών¨, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.

4) Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050 – 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.

5) Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης