Αύξηση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις προσφυγικές ροές εισόδου στη χώρα μας Τούρκων πολιτών από τον Έβρο, γεγονός που προβληματίζει τις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες όχι μόνο παρακολουθούν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και επεξεργάζονται λύσεις για την ουσιαστική αντιμετώπισή της.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα και στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επεξεργάζεται λύσεις, ώστε σε δύο μήνες να αποσυμφορηθούν οι δύο χώροι φιλοξενίας σε Διαβατά και Λαγκαδίκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο διάστημα (και για την ακρίβεια μετά την προκήρυξη εκλογών στη γείτονα) έχουμε είσοδο στην Ελλάδα από τον Έβρο, τριάντα περίπου Τούρκων πολιτών, ημερησίως, έναντι μηδενικού αριθμού, καθ΄ όλη την προηγούμενη περίοδο.

Σε συνολικούς αριθμούς, ωστόσο, οι προσφυγικές ροές από τον Έβρο, παρά τα προβλήματα που σημειώνονται στη συμπρωτεύουσα, δείχνουν μάλλον μειούμενες.

Στις 24/4, για παράδειγμα, μπήκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων, υπηρεσιών, στην Ελλάδα, 340 πρόσφυγες (ο αριθμός αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και τον μέσο όρο των ροών Απριλίου, από τον Έβρο) με 1.300 άτομα να βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής κράτησης, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντίστοιχοι αριθμοί χθες ήταν, 80 είσοδοι, με τις μισές να αφορούν πάλι σε Τούρκους πολίτες, ενώ σε καθεστώς προσωρινής κράτησης (έως ότου δηλαδή ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου) ήταν 120 άτομα.

Η πλειοψηφία των προσφύγων/μεταναστών που μπαίνουν στη χώρα μας από τον Έβρο, σύμφωνα με τους αρμοδίους, φαίνεται να προέρχεται από το Αφρίν ή είναι Κούρδοι τους οποίους ουσιαστικώς στέλνει η γείτονα, προκειμένου να απαλλαγεί κατά το μεγαλύτερο δυνατόν μέρος από τους εκεί διαμένοντες πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής. Και όπως εκτιμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι παρατηρούμενες αυξημένες ροές από τον Έβρο, των δύο αυτών ομάδων πολιτών, οφείλονται στο γεγονός ότι με βάση την «ταρίφα» των διακινητών, η είσοδος από το ποτάμι του Έβρου είναι κατά πολύ φθηνότερη εκείνης από τα νησιά.

Και μία και ο λόγος για τα νησιά, οι εκεί προσφυγικές ροές, με βάση στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, κυμαίνονται από 100 έως 120 άτομα, ημερησίως.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι προ ολίγων ημερών είχαμε την «άφιξη» στην Κω 75 προσφύγων, ενώ μέχρι εκείνη την στιγμή, οι ροές στο νησί ήταν ουσιαστικώς μηδενικές.

Δ. Βίτσας: «Η μείωση των χερσαίων ροών από τον Έβρο, δεν εφησυχάζει την κυβέρνηση»

Στη χρονική σύμπτωση «άφιξης» των 75 προσφύγων στην Κω, απ΄ όπου λίγο πριν είχαν αναχωρήσει ή επαναπροωθηθεί στην Τουρκία 30 πρόσφυγες. Κάτι που προβληματίζει τους αρμοδίους που εκτιμούν ότι οι απέναντι διακινητές φαίνεται να γνωρίζουν, με κάποιο τρόπο, πόσοι αναχωρούν από τα νησιά και τις «κενές» θέσεις που δημιουργούνται.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα από τις καταγραφείσες (έστω και συγκυριακά) αυξημένες προσφυγικές ροές από τον Έβρο, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προωθεί μέτρα αποσυμφόρησης, εντός του επόμενου διμήνου, των χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε Διαβατά και Λαγκαδίκια, με τη δημιουργία δύο νέων χώρων φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Έναν στην περιοχή Βαγιοχωρίου και έναν ακόμη σε έκταση που πρόκειται να παραχωρηθεί προς τον σκοπό αυτό από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η μείωση των χερσαίων ροών από τον Έβρο, δεν εφησυχάζει την κυβέρνηση, η οποία δεν χαλαρώνει, αλλά παρακολουθεί την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται ή ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαμορφωθεί. Αναφορικά με τη σημειούμενη μείωση των προσφυγικών ροών, την αποδίδει στο γεγονός ότι άρχισαν να αποδίδουν καρπούς οι συνομιλίες με την ΕΕ και την Τουρκία, με την οποία «έχουμε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας», μέσω των διπλωματικών και όχι μόνο οδών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με τον Δημήτρη Βίτσα, το σοβαρότερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Λέσβος, και εν συνεχεία η Σάμος και η Χίος, την «αποσυμπίεση» των οποίων χαρακτηρίζει αναγκαία. Και βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έχει πει, είναι η υλοποίηση του στόχου της κυβέρνησης, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο να είναι ίσος με τον αριθμό χωρητικότητας των κέντρων υποδοχής.

Πηγή: Kathimerini.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης