Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το λεκανοπέδιο της Αττικής. Η ισχυρή καταιγίδα και η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε μικροπροβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε μερικές περιοχές όπως η Πεντέλη και τα Μελίσσια ενώ κεραυνοί και αστραπές έκαναν κυριολεκτικά τη νύχτα… μέρα!  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δέχτηκε κλήσεις για άντληση υδάτων στην Αγία Παρασκευή, την Παλλήνη και τα Σπάτα. Παράλληλα στον Χολαργό, κάτοικοι κάνουν λόγο για χαλαζόπτωσηΣύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ήδη με το ξέσπασμα της νεροποντής λίγο μετά τις 2.00 υπήρξαν κλήσεις για άντληση υδάτων στην Αγία Παρασκευή, την Παλλήνη και τα Σπάτα. Παράλληλα στον Χολαργό, κάτοικοι κάνουν λόγο για χαλαζόπτωση. 

Το «κύμα» κακοκαιρίας ξεκίνησε από τα νότια Προάστια και ακολούθως έπληξε με την ίδια ένταση τα δυτικά αλλά και τα βόρεια προάστια. 

Παρόλο που σημειώθηκαν προβλήματα υπερχείλισης φρεατίων σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας, όπως αναφέρει η Τροχαία ευτυχώς δεν σημειώθηκαν τροχαία ατυχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε βίντεο από την καταιγίδα στην Αγία Παρασκευή

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν έπληξαν μόνο το λεκανοπέδιο αλλά επεκτάθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και το χαλάζι που έπεσε, δημιούργησε προβλήματα σε Σάμο, Φθιώτιδα και Κεφαλονιά, ενώ οι δρόμοι πλημμύρισαν σε αρκετές περιοχές της επικράτειας.

Δείτε τις βροχοπτώσεις στη χώρα τις βραδινές ώρες της Πέμπτης όπως τις μετέδωσε το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών «Ποσειδών»

Με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε την Τετάρτη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης, τα οποία την Παρασκευή αναμένονταν να επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα.

Ειδικότερα, το δελτίο καιρικής επιδείνωσης έκανε λόγο για βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές την Πέμπτη οι οποίες θα ξεκινούσαν από τη δυτική Ελλάδα (κυρίως στα νησιά του Ιονίου) και βαθμιαία μέχρι το τέλος της ημέρας θα επεκτείνονταν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Χαλάζι και νεροποντή στην Κεφαλλονιά
 
Σφοδρή ήταν η καταιγίδα που έπληξε το Αργοστόλι και άλλες περιοχές της Κεφαλλονιάς το απόγευμα της Πέμπτης. Ο παραλιακός δρόμος Αργοστολίου πλημμύρισε, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και στα μαγαζιά.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί από την Πυροσβεστική κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια ή καταστήματα. Η καταιγίδα συνοδεύτηκε και από έντονη χαλαζόπτωση.



Κεραυνοί στην Πάτρα

 
Όπως αποδεικνύουν τα εντυπωσιακά βίντεο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα patratora.gr, για περισσότερο από δέκα λεπτά, η νύχτα της Πέμπτης έγινε… μέρα, αναγκάζοντας τους Πατρινούς να στρέψουν το βλέμμα προς τον ουρανό για να απολαύσουν την έμπνευση της φύσης…

Πλημμύρες στη Σάμο

Μεγάλες καταστροφές προξένησε η σημερινή καταιγίδα που έπληξε τη Σάμο. Στην παραλιακή λεωφόρο, λόγω των έργων και της υπερύψωσης του πεζοδρομίου, τα νερά που κατέβαιναν με ορμή από τους κάθετους δρόμους δεν μπόρεσαν να διοχετευθούν από τις σχάρες προς τη θάλασσα με συνέπεια να εισβάλουν σε καταστήματα της παραλίας και να πλημμυρίσουν το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς και τα καταστήματα της δημοτικής αγοράς, ενώ γέμισε με νερό το κανάλι μπροστά από τη δημόσια βιβλιοθήκη Σάμου.

Αμέσως έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για άντληση των υδάτων, καθώς και συνεργεία του Δήμου. Οι επαγγελματίες της παραλίας είναι σε απόγνωση, μιας και ο καιρός παραμένει ο ίδιος και δεν ξέρουν τι θα συμβεί τη νύχτα αν υπάρξει ανάλογη νεροποντή.

Η μεγαλύτερη ζημιά, όμως, έγινε στο Άνω Βαθύ, όταν από την πίεση του νερού κατέρρευσε ο ένας τοίχος της περίφραξης του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος, καταπλακώνοντας τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα και ένα μοτοποδήλατο, χωρίς πάντως να υπάρξουν τραυματισμοί ή θύματα, αφού λόγω της κακοκαιρίας δεν υπήρχε κυκλοφορία και οι μαθητές ήταν στις τάξεις τους.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, Αστυνομία, Πυροσβεστική, αλλά και ο δήμος με μηχάνημα για να μετακινήσει πάνω στην αυλή τα μπάζα από την περίφραξη που κατέρρευσε και να απομακρύνει τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα από τον δρόμο.

Η βροχή συνεχίζεται και οι υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

Η πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή

Άστατο καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές και καταιγίδες αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, περιμένουμε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα, το Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, όπου πιθανόν κατά τόπους να είναι έντονα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 11 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 12 έως 21 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 10 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 15 έως 21 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί, στο Κεντρικό Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι με γρήγορη εξασθένηση και στο Νότιο Αιγαίο δυτικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές, περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Αργά τη νύχτα οι βροχές θα ενταθούν και θα σημειωθούν και καταιγίδες. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 21 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι το πρωί θα πνέουν βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν.

Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους και βελτίωση από το απόγευμα και μετά, περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.


Δείτε τις βροχοπτώσεις στη χώρα το πρωί και το μεσημέρι της Παρασκευής όπως τις μεταδίδει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών «Ποσειδών»

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης