Θετικά είναι τα μηνύματα από τους ειδικούς, για πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου εντός του Μαρτίου καθώς οι λοιμοξιωλόγοι, αναφέρουν πως έχοντας την ελπίδα ότι θα μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα μετά και τα νέα πιο αυστηρά μέτρα που πάρθηκαν, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν, υπό προϋποθέσεις. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι εδώ και λίγες ημέρες, είναι έτοιμος προς χρήση ο νέος πενταψήφιος αριθμός 13032 ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία μόλις ανοίξουν τα μαγαζιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε αυτό τον αριθμό θα στέλνουμε μήνυμα μόνο μία φορά την ημέρα για να κάνουμε τις αγορές μας, όχι όμως τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Με το μήνυμα που θα στέλουν οι πολίτες στο 13032 θα γνωρίζουν πως έχουν τρεις ώρες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκτιμά ότι «το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει εντός του Μαρτίου. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στα μαγαζιά όπου ισχύουν οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, αλλά στις εικόνες συνωστισμού που μπορεί να επικρατήσουν στην αγορά, με λαοθάλασσα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους τις ώρες αιχμής. Αν μπορέσουμε να παρακαμφθεί αυτό, δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, στον ΣΚΑΪ. Επίσης,

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων είναι επιφυλακτικός, ενώ τόνισε πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα συζητηθεί όταν ξεκινήσει να αντιστρέφεται η τάση που αυτή τη στιγμή είναι είτε ήπια ανοδική, είτε στάσιμη.

Τόνισε ότι για την επαναλειτουργία της αγοράς ενδεχομένως να χρειαστεί και μια εβδομάδα επιπλέον μετά την Καθαρά Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Θετική ήταν η εικόνα του πρώτου Σαββάτου μετά την απαγόρευση της μετακίνησης των πολιτών από δήμο σε δήμο, γεγονός που δίνει μία νότα αισιοδοξίας όσον αφορά το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων. Ήδη η εικόνα που είχαμε χθες Σάββατο, από τις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής ήταν εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη εβδομάδα καθώς μόνο ντόπιους έβλεπε κανείς σε περιοχές όπως το Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου αλλά και τη Βούλα.

Άλλωστε, οι ειδικοί δείχνουν αισιόδοξοι και μιλούν αρχικά για άνοιγμα της αγοράς, όπως άλλωστε τόνισε και χθές ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εκφράζοντας την ελπίδα του για λιγότερα κρούσματα την 25η Μαρτίου. Η πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι στις 22 Μαρτίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά το προγραμματισμένο lockdown καθώς όλο και περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χρειάζονται λίγες μέρες παραπάνω για να είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα. Δηλαδή, ενώ γίνεται λόγος για τις 16 Μαρτίου, το πιο πιθανό είναι να συζητηθεί το άνοιγμα μία εβδομάδα μετά.

Επίσης, δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν τα μαγαζιά με click away και ραντεβού στις μεγάλες πόλεις, ενώ δεν είναι σίγουρο αν θα ανοίξουν την ίδια ημερομηνία και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Άλλωστε και ο κ. Γεραπετρίτης, είπε χθες Σάββατο ότι «είναι λίγα τα πράγματα τα οποία μπορούμε ακόμη να αυστηροποιήσουμε. Η λογική των τελευταίων μέτρων που ελήφθησαν προ τριημέρου, είναι πρωτίστως να κλείσουμε κάποια “παράθυρα” κινητικότητας: εκεί δηλαδή που είχαμε παρατηρήσει κάποια καταστρατήγηση, μια κατ’ εξαίρεση κίνηση για άσκοπη κατά βάση, μετακίνηση, αυτό ήταν αυτό που προσπαθήσαμε να θεραπεύσουμε», εξήγησε επαναλαμβάνοντας την κατανόηση της κυβέρνησης για τη «μεγάλη κόπωση» των πολιτών.

«Ήδη οι περισσότερες χώρες είναι σε ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού, εμείς προσπαθούμε να γλιτώσουμε από το τρίτο κύμα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας εκ νέου τον κυβερνητικό στόχο «εντός του Μαρτίου να μπορέσουμε σταδιακώς να ανοίξουμε την αγορά και την κοινωνία. Θέλει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια, είναι μάχη με το χρόνο», τόνισε με έμφαση επικαλούμενος την πρόοδο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση παράτασης του lockdown πέραν της Καθαράς Δευτέρας, ο Γ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε τις δύο βασικές παραδοχές της κυβέρνησης, πρώτον ότι ακούει τους ειδικούς, δεύτερον ότι αξιολογεί επίκαιρα τα δεδομένα. Τούτων δοθέντων, «οι δέκα ημέρες που απομένουν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, είναι μια… αιωνιότητα», είπε ο ίδιος μιλώντας στο Mega, διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι «επίκαιρα θα αξιολογήσουμε την επόμενη Παρασκευή, σε μία εβδομάδα, για να δούμε πώς πηγαίνουν τα πράγματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης