Έντονα καιρικά φαινόμενα, με βροχοπτώσεις, κρύο αλλά και χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα, στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής και Βόρειας Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο, έχει φέρει το βαρομετρικό χαμηλό «Ραφαήλ». Ταυτόχρονα πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι επικρατούν στο Αιγαίο, στα ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στην έξοδο του Κορινθιακού στο Ιόνιο. Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα, ενώ την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία».

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρός στα βόρειαΣύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα  Τρίτη στη δυτική Ελλάδα αναμένονται τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, καθώς και χιονιά στα ορεινά – ημιορεινά με σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χωρά αναμένονται βροχές ή χιονόνερο, ισχυρές καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και χιονιά στα ορεινά-ημιορεινα της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Ευβοίας και της Πελοποννήσου. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά νότιοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα πελάγη τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα από τα δυτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Έκλεισε λόγω χιονόπτωσης ο δρόμος προς Πάρνηθα
Κλειστή είναι από τις 07.00 σήμερα το πρωί, η λεωφόρος Πάρνηθος, λόγω χιονόπτωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Forecastweather.gr: Φωτογραφία σημερινή από Πάρνηθα

Για λόγους ασφαλείας η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο για την Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, όπου μέχρι και τη νύχτα γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Meteoclub: Πρωινή φωτογραφία έξω από το καζίνο της Πάρνηθας. Υπολογίζεται ότι έχει ρίξει πάνω από 30-40 εκατοστά χιονιού

Προβλήματα στην κυκλοφορία λόγω κακοκαιρίας σε Αρκαδία, Κορινθία και Μεσσηνία

Το χιόνι και ο παγετός έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας, Κορινθίας και ΜεσσηνίαςΤο χιόνι και ο παγετός έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αρκαδία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, από το 20ο έως το 52,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Τρίπολης – Καστρίου – Βουρβούρων – Αγίου Πέτρου – Άστρους, ενώ μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στην επαρχιακή οδό Ελάτης – Χρυσοβιτσίου -Στεμνίτσας.

 Σήραγγα  Αρτεμισίου - φωτογραφία σημερινή από Forecastweather.gr

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από 14ο χιλιόμετρο και άνω.
*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων – Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.
*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.

Μeteoclub: Χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες στην ορεινή Αιγιάλεια , πάνω από 30 πόντους χιόνι έχουν πέσει στο Αχαϊκό χωριό.

Στην Μεσσηνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από 33ο έως 40 χιλιόμετρο.

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

Αναλυτικά:

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα νότια και ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μετρά). Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια μέχρι 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές η χιονόνερο και παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μετρά). Βελτίωση το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 07 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς βροχές η χιονόνερο και λίγα χιονιά στα ορεινά – ημιορεινά. σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν και τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά μέχρι 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 07 βαθμούς κελσίου. στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στο νότιο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινα καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου και της Στερεάς (ενδεικτικά, 300 με 500 μετρά) κατά τόπους πυκνές. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα και από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Στα βόρεια από -04 (μείον 4) έως 08 βαθμούς κελσίου. Στα νότια από 05 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια, κυρίως θαλασσιά και παραθαλάσσια όπου πρόσκαιρα θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά στα βόρεια από 300, στα νότια από 500 μετρά). Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 και τοπικά μέχρι 9 μποφόρ που από τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 10 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές έως το απόγευμα και χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ που βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου χιονόνερο η παροδικές χιονοπτώσεις και κυρίως στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων στα βόρεια από το βράδυ.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά μέχρι 9 μποφόρ με εξασθένηση από τη νύχτα. Στα νότια νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.


Πρόγνωση για την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019
Καιρός: Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ αργά τη νύχτα χιονιά θα πέσουν στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και νότια όπου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές η χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες το πρωί στα Δωδεκάνησα και χιονοπτώσεις στα ορεινά, που βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη και θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Στα νοτιοανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 που βαθμιαία από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χωρά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο νότιο αιγαίο τις πρωινές ώρες τοπικά 7 που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Νέο κύμα ισχυρής κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις την Πέμπτη

Το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας έχει αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά έρχεται την Πέμπτη. Ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό από την Αδριατική θάλασσα θα κινηθεί νοτιοανατολικά από το βράδυ της Τετάρτης και μέσα στη διάρκεια της Πέμπτης και θα δώσει βροχές ή χιονόνερο στο Ιόνιο και έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές – ημιορεινές και πεδινές περιοχές από Στερεά Ελλάδα και βορειότερα.

Χιονοπτώσεις την Πέμπτη

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχουν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες την Πέμπτη να χιονίσει σε αρκετές πεδινές πόλεις της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας, με εξίσου πολύ αυξημένες πιθανότητες και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης (από το πρωί) , αλλά και τοπικά στα πεδινά της Αττικής και μέσα στην Αθήνα προς το μεσημέρι / απόγευμα ίδιας ημέρας).

Χιονοπτώσεις στην Αττική την Πέμπτη

Εκτός από τις πυκνές χιονοπτώσεις σε αρκετές πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας , το νέο βαρομετρικό χαμηλό θα δώσει εκ νέου ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Αιγαίο πέλαγος και θα επηρεάσει τις Κυκλάδες , τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Έντονη χιονόπτωση στην Αττική την Πέμπτη

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από περιοχές που χιόνισε και χιονίζει ακόμα :

Σχεδόν 20-25 εκατοστά χιονιού έχει ήδη πέσει στη πόλη του Δομοκού και σε κάποια σημεία φτάνει και τα 30-35 εκατοστά.

Ελάτη Τρικάλων -  Φωτογραφία: Μιχάλης Χατζηγιάννης (μέσω Meteoclub Group)

Άνω Τρίκαλα Κορινθίας στις 03.30 ανήμερα Πρωτοχρονιάς.  Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ματζαράκης

Πάνω από 60 εκ. το χιόνι στο Χ.Κ του Παρνασσού:

Άνω Τρίκαλα Κορινθίας στα 1.180m:

Λευκή πρωτοχρονιά στον Ταΰγετο – Στο ύψος των κατασκηνωσεων της Αγίας Μαρίνας:

Προς ΧΚ Ανηλιου:

Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου σήμερα το πρωί με πάνω από 40 εκατοστά χιονόστρωσης

Πηγές: EMY, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Meteoclub.gr, Weather.gr, Forecastweather.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης