Το πρώτο κουδούνι μέσα σε συνθήκες πανδημίας θα χτυπήσει για τους μαθητές της χώρας την Δευτέρα 14 Σεπεμβρίου.

Το υπουργείο Παιδείας, όρισε αυτή την ημερομηνία καθώς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τις υποδείξεις των λοιμοξιολόγων, όπως έχει υπογραμμίσει κατ΄επανάληψη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Οι δήμοι φρόντισαν για τη διανομή μάσκας και αντισηπτικών στα σχολεία προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού στην εκπαιδευτική κοινότητα. Κάποιοι δήμοι μάλιστα, πήραν επιπλέον μέτρα, όπως ο δήμος Ραφήνας και Πικερμίου όπου ο δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, τοποθέτησε διάφανα διαχωριστικά προστασίας στα θρανία των τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φροντίζοντας μάλιστα για την αποφυγή τραυματισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Δ. Παπαστεργίου, από την πλευρά του ανέφερε ότι μόνο πιστοποιημένες και ελεγμένες μάσκες θα μοιραστούν στα σχολεία.

Ο αγιασμός

Η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με αγιασμό: Σύμφωνα τα όσα αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, στις 8.15 είναι προγραμματισμένη η έλευση των μαθητών, με το περιθώριο όμως ο διευθυντής της κάθε εκπαιδευτικής δομής να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο, οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Επιπλέον, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας θα περιλαμβάνει:

Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.

– Διανομή μάσκας ανά μαθητή.

– Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

– Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

– Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).

 Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία

«Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού. Εν αναμονή του αποτελέσματος για το τεστ Covid-19, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του», τονισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε η καθηγήτρια, όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να ενημερώσουν το σχολείο.

Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Στη συνέχεια, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.

Σε περίπτωση που βγει θετικό το τεστ, ο εκπαιδευτικός ή ο μαθητής θα επιστρέψει στο σχολείο μετά από 10 ημέρες.

Η λειτουργία των κυλικείων

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων.

Αναλυτικά οι οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία κυλικείων και χώρων εστίασης:

– Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό κατά την διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων).

– Τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός των χεριών του προσωπικού με σαπούνι και ζεστό νερό.

– Χρήση γαντιών μιας χρήσεως, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.- Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την ισχύουσα Υγειονομική Διάταξη.

– Εφαρμογή μεθόδων καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης -μυοκτονίας της επιχείρησης.

– Εκπαίδευση του προσωπικού αναφορικά με την τήρηση κανόνων υγιεινής.

– Τακτικός και καλός αερισμός του καταστήματος και εφόσον γίνεται χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων να ακολουθούνται οι σχετικές οδηγίες.

– Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα θα διατίθενται με υγιεινό τρόπο.

– Τα προϊόντα που διατίθενται μετά από επεξεργασία από το κυλικείο πρέπει να τοποθετούνται σε ατομική χάρτινη συσκευασία.

– Αποφυγή συνωστισμού κατά την διάρκεια του διαλείμματος γεγονός που διευκολύνεται και από τη λειτουργία του σχολείου που θα έχει εναρμονιστεί με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

– Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των μαθητών.

– Να υπάρχουν αφίσες σε εμφανή θέση για την σωστή χρήση του αντισηπτικού αλλά και των μέτρων ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής.

ΚΕΔΕ: Πότε θα γίνει η αποστολή μασκών στα σχολεία

Ήδη έχουν σταλεί σε πολλές περιοχές της χώρα οι μάσκες που θα διανεμηθούν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, τη Δευτέρα που ανοίγουν τα σχολεία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σε ό,τι αφορά στην Αττική, που έχει και τον κύριο όγκο των σχολείων και των αναγκών λοιπόν σε μάσκες, όπως τονίζει η ΚΕΔΕ, η «τροφοδοσία» ξεκινά το Σάββατο. «Ήδη έχουν σταλεί οι απαραίτητες ποσότητες στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή, αποστέλλονται σε Ηπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο και αύριο Σάββατο ξεκινά η τροφοδοσία της Αττικής» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους «σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία».

Η  ΚΕΔΕ αναφερόμενη σε σχετικό διαγωνισμό που διεξήγε επισημαίνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Και εκείνη «έτρεξε σε χρόνο ρεκόρ τον διαγωνισμό, ο οποίος έκλεισε στις 03/09 με την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων, κατέθεσε φάκελο προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 04/09, και στις 08/09 πήρε την έγκριση για την υπογραφή των συμβάσεων». Από τον διαγωνισμό αναδείχθηκαν 20 ανάδοχοι για την προμήθεια των 5.000.000 μασκών, που σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται στην Ελλάδα, όπως λέει  η ΚΕΔΕ.

Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία: Οδηγίες για τη χρήση μάσκας

Οδηγίες και διευκρινίσεις για την επιλογή της κατάλληλης μάσκας και τη σωστή χρήση της έδωσε η Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία. Παράλληλα απαντά σε απορίες και καταρρίπτει μύθους για τη μάσκα ενώ αναφέρει ποιές είναι οι ευπαθείς ομάδες στα παιδιά που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Σημιεώνουν πως τα παιδιά με άσθμα που ελέγχεται ικανοποιητικά με την φαρμακευτική αγωγή, δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Η χρήση μάσκας γι’ αυτά τα παιδιά είναι απόλυτα ασφαλής, όπως ακριβώς και για τους συμμαθητές τους. Τα προφυλάσσει γενικότερα από αναπνευστικούς ιούς που μπορεί να πυροδοτήσουν ασθματική κρίση. Τα παιδιά με βαρύ μη επαρκώς ελεγχόμενο άσθμα, που στη χώρα μας είναι πολύ λίγα σε αριθμό, πιθανώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Η χρήση της μάσκας, όχι μόνο δεν αντενδείκνυται, αλλά επιβάλλεται για την καλύτερη προστασία των παιδιών αυτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης