Με πρόστιμο 22 εκατ. ευρώ καταδικάζει στις 2 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα για μη συμμόρφωση στις κοινοτικές οδηγίες διαχείρισης αστικών στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και ημερήσιο πρόστιμο 54.450 ευρώ έως ότου κλείσει και αποκατασταθεί και η τελευταία χωματερή στη χώρα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, επιδίδονται τους τελευταίους μήνες σε «αγώνα ταχύτητας» προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις, και να μειωθούν σημαντικά τα πρόστιμα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος, Νάντια Γιαννακόπουλου, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η δημοπράτηση -με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου- των έργων αποκατάστασης 82 ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου, συνολικού προυπολογισμού 31 εκατ. ευρώ. Ενώ, ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται ο τελικός σχεδιασμός του υπό διαμόρφωση σχεδίου δράσης για την παύση της λειτουργίας του μέγιστου αριθμού ενεργών ΧΑΔΑ (μεταφέροντας σε νόμιμους χώρους τα απορρίμματα, το οποίο και αποτελεί μέτρο προσωρινής διαχείρισης). Την ίδια στιγμή, στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι επίσπευση των ενεργειών για αποκατάσταση των ανενεργών αλλά μη αποκατεστημένων ΧΑΔΑ, όπως για παράδειγμα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα καταδικάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2005 για τη λειτουργία 1.128 παράνομων χωματερών, ενώ τον Απρίλιο του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε προδικαστική διαδικασία, για επιβολή χρηματικών κυρώσεων. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2013 ανακοινώθηκε η εκ νέου παραπομπή της χώρας λόγω μη συμμόρφωσης με την απόφαση του 2005, καθώς είχαν απομείνει 396 (90 ενεργοί και 306 ανενεργοί) από τους 3.036 ΧΑΔΑ που καταγράφηκαν διαχρονικά. Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε τον περασμένο Ιούνιο και επειδή είχαν ήδη αποκατασταθεί πλήρως 103 ΧΑΔΑ, την ημέρα της εκδίκασης υπήρχαν 70 ενεργοί και 223 ανενεργοί (συνολικά 293).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης