Ένα από τα πλέον παραδοσιακά και δημοφιλή εδέσματα του τόπου, τον κουραμπιέ της Νέας Καρβάλης, ετοιμάζονται να πιστοποιήσουν ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ή με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) οι παρασκευαστές του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο, καθώς και το 2012 το Επιμελητήριο Καβάλας είχε ξεκινήσει μια ανάλογη προσπάθεια -μιας και εκείνη την περίοδο παρασκευαστές από τη γειτονική Τουρκία είχαν εκφραστεί υπέρ της πιστοποίησης του κουραμπιέ της Νέας Καρβάλης για λογαριασμό της χώρας τους-, ωστόσο το όλο ζήτημα φαίνεται πως επανήλθε μόλις πρόσφατα μετά από πρωτοβουλία του περιφερειακού συμβούλου ΑΜΘ (και τέως θεματικού αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης) Σωτήρη Παπαδόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του “ypaithros.gr” ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε προ ημερών με τρεις επιχειρηματίες που παρασκευάζουν κουραμπιέδες και τον πρόεδρο των επαγγελματιών Ν. Καρβάλης και συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν φάκελο, διεκδικώντας την ονομασία «Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης Καβάλας». Το Επιμελητήριο Καβάλας παραχώρησε τον πρώτο φάκελο και, παράλληλα, σχεδιάζεται ν’ αναδειχθεί ένας σύμβουλος που θα αναλάβει την ετοιμασία ενός καλά τεκμηριωμένου καινούργιου καθώς ο ανταγωνισμός στον κουραμπιέ είναι εδώ και χρόνια μεγάλος. Μετά την αίτηση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο φάκελος χρειάζεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για έξι μήνες και, στη συνέχεια, δίνεται η έγκριση, εφόσον δεν υπάρξει ένσταση από άλλη περιοχή. Ο ίδιος του, δε, δηλώνει ότι “Θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο ολοκληρωμένο φάκελο, ώστε να μην μπορεί κανείς να αντιπαρατεθεί. Κάθε τόπος έχει τα δικά του ποιοτικά χαρακτηριστικά στη γαστρονομία, που οφείλουμε να σεβαστούμε και η προστασία τους μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ένδειξης που επιδιώκουμε για τον κουραμπιέ Νέας Καρβάλης. Ο κουραμπιές εξάγεται σε αρκετές χώρες και, αν πάρουμε την ένδειξη ΠΟΠ ή ΠΓΕ, θα μπούμε σε προγράμματα προώθησης μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επιδότηση 80%”..

Κοινός αγώνας

Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά με την κατοχύρωση του ονόματος, καθώς σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο “αποτελούν προϊόν της παράδοσης της περιοχής και δεν θέλουμε να την καρπώνεται κανένας άλλος, είτε πρόκειται για γειτονικό νομό είτε για γειτονικό κράτος. Θέλουμε να τεκμηριώσουμε ότι ο κουραμπιές της Νέας Καρβάλης είναι μοναδικός, ενώ και τα υλικά που χρησιμοποιούνται και ο συνδυασμός τους είναι μοναδικά, γι’ αυτό και δικαιούται το συγκεκριμένο όνομα. Δεν γίνεται να έχει η Τουρκία κουραμπιέ Καβάλας”. Η ποιοτική διαφορά έγκειται στα ντόπια αμύγδαλα και βούτυρο και, φυσικά, στις πατροπαράδοτες συνταγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: kavala-portal.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης