Προσφυγή του Οργανισμού Ασφάλισης Δημοσιογράφων κατά της ΤτΕ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012, 10:17
Προσφυγή του Οργανισμού Ασφάλισης Δημοσιογράφων κατά της ΤτΕ
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Ενιαίος Οργανισμός Δημοσιογραφικής Ασφάλισης (ΕΔΟΕΑΠ) κατά της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία κατηγορεί για «μονομερείς ενέργειες» και υποστηρίζει ότι, ενώ είχε ζητήσει την εξαίρεσή της από τη διαδικασία της απομείωσης των ομολόγων, η ΤτΕ προχώρησε αυθαιρέτως στο «κούρεμα», τη στιγμή που τόσο από τις διατάξεις του νόμου όσο και από τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών είχε καταστεί σαφές ότι η ένταξη στο PSI ήταν προαιρετική.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ υποστηρίζει επίσης ότι από ενημερωτικά σημειώματα που έστελνε η Τράπεζα στο Ταμείο προέκυπτε το ποσό των 115 εκατ. ευρώ που το Ταμείο είχε αρχικά καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την πλευρά της, η ΤτΕ, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΕΔΟΕΑΠ, υποστηρίζει πως μετά «το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων και την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης κατέστη υποχρεωτική η συμμετοχή του Κοινού Κεφαλαίου στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, όσον αφορά σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τόσο υπό ελληνικό δίκαιο όσο και υπό αλλοδαπό».

Ως εκ τούτου, η ονομαστική αξία των ομολόγων του Ταμείου μειώθηκε κατά 53,5%.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των ομολόγων του ΕΔΟΕΑΠ στις 12.03.2012 ήταν 35 εκατ. ευρώ, «λόγω της σημαντικά μειωμένης τιμής στην οποία, από την πρώτη κιόλας ημέρα, γινόταν η διαπραγμάτευση των νέων ομολόγων που προέκυψαν στο πλαίσιο της διαδικασίας ανταλλαγής του PSI».

H ΤτΕ καταλογίζει, δε, στη διοίκηση του Ταμείου ότι «ζητώντας να κάνει αναλήψεις 25 εκατομμυρίων ευρώ, ρευστοποιώντας με τις σημερινές τιμές πρακτικά "κλείδωσε" τη ζημία που θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπίσει στο μέλλον».

Μέσω της ρευστοποίησης σε τρέχουσες τιμές, το Ταμείο απώλεσε περίπου το 80% της αξίας ομολόγων που επρόκειτο κανονικά να ρευστοποιηθούν έως το 2040.

Η κατάσταση για το επικουρικό Ταμείο των δημοσιογράφων είναι πολύ σοβαρή, αφού τα διαθέσιμά του είναι μόλις 5.618.934,25 ευρώ, την ώρα που οι ετήσιες ανάγκες του για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικούρηση ανέρχονται σε περίπου 60.000.000 ευρώ.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο ΕΔΟΕΑΠ είχε προχωρήσει σε περικοπές παροχών, προκειμένου να υπερβεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στη Δικαιοσύνη κατά της ΤτΕ έχει προσφύγει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, για το «κούρεμα» των αποθεματικών του Ταμείου των Νομικών.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012, 10:45